Máme presné čísla: Cezpoľní pracujúci v Bratislave zarábajú aj o 24 percent viac ako rodení Bratislavčania

16.5.2018
0
Trh práce

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Analytici na ministerstve financií prišli k zaujímavým poznatkom. Hoci mnohí považovali reči o vyšších zárobkoch mimobratislavských zamestnancov v hlavnom meste iba za mýty, odborníci z Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií SR tento fakt potvrdili. Prečo je to tak? Vyjadrite sa v ankete pod článkom.

Inštitút finančnej politiky včera zverejnil ďalšiu zo svojich analýz pod názvom Jablko padá ďaleko od stromu. Hoci sa v nej v prvom rade venuje téme, aké majú deti šance zbohatnúť v súvislosti s príjmom ich rodičov, analýza neobišla ani tému zárobkov v Bratislave. A je to naozaj tak, mimobratislavskí zamestnanci pracujúci v hlavnom meste majú vyššie príjmy ako rodení Bratislavčania a to až o 19, respektíve 24 percent (v závislosti od vzdelania).

V najnovšej analýze inštitútu sa uvádza (výraz CPčkár analýza naozaj používa, nejde teda o dehonestujúce označenie, ale označenie mimobratislavských, teda cezpoľných pracujúcich): „CPčkári pracujúci v Bratislave zarobia o 19 percent viac ako rodení Bratislavčania. Ak sa v Bratislave zamestná niekto, kto z nej pochádza, v priemere zarobí 1235 eur, resp. 1671 eur, ak má aj vysokoškolské vzdelanie. Tí, čo sa v Bratislave zamestnajú, no ich rodičia majú trvalý pobyt mimo Bratislavy, zarobia v priemere až 1471 eur, teda o 19 percent viac ako pôvodní Bratislavčania. Vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci prichádzajúci z východnejších krajov zarobia v Bratislave až 2077 eur, teda o 24 percent viac ako vysokoškoláci narodení v Bratislave. Tieto rozdiely sú štatisticky významné aj po zohľadnení ďalších charakteristík týchto zamestnancov. V ostatných krajoch sú rozdiely menej výrazné, pričom najmenší rozdiel medzi platom prisťahovalcov a domácich je v Banskobystrickom kraji.“

Inštitút finančnej politiky (IFP) je analytickým útvarom Ministerstva financií SR tvorený viacerými odbormi (Odbor makroekonomických analýz a prognóz, Odbor daňových príjmov a fiškálnych analýz, Odbor štrukturálnych a výdavkových politík). Poslaním IFP je poskytovať spoľahlivé makroekonomické a fiškálne analýzy a prognózy pre slovenskú vládu a verejnosť. Zúčastňuje sa aj na tvorbe politík ministerstva financií. 

​(ms)

Páčil sa vám článok?