FOTO: Chystáte sa opekať? Za využitie altánku na Železnej studničke zaplatíte 100 eur

15.5.2018
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Mestské lesy odštartovali sezónu výstavbou nového dvojaltánku. Na Partizánskej lúke na Železnej studničke sa nachádzajú voľné, ale i platené uzavreté altánky. Môžu si ich prenajať rodiny s deťmi, partie mladých a stráviť tak na jednej z najrušnejších lúk Bratislavy jeden deň opekačkou či grilovačkou. Nový dvojaltánok bude pre záujemcov spoplatnený tiež.

V letnej sezóne je aj v našom hlavnom meste populárne namiesto obeda či večere doma, dohodnúť sa s partiou kamarátov alebo rodinou, nabaliť plnú tašku jedla a nápojov a ísť opekať na čerstvý vzduch, pod stromy. Ide hlavne o tú atmosféru, kde nepotrebujete luxus a úplne vám postačí príjemné posedenie pri praskajúcom ohni s priateľmi. Ope­kačky a gri­lo­vačky sú sym­bo­lom leta, slo­body a sa­moz­rejme lac­ného spô­sobu, ako sa na­jesť, za­ba­viť a užiť si po­byt v prírode. Preto je aj lo­gické, že spo­plat­ne­nie al­tán­kov sa stretlo s po­hor­še­ním verejnosti.

Zdroj: Matúš Husár

​Altánky na Železnej studničke sú veľmi obľúbené, v letných mesiacoch sú nonstop obsadené, a keď ste si ráno neobsadili miesto na opekanie, mali ste smolu a jedinou možnosťou bolo ísť hľadať nové miesto do inej lokality. Aktuálne mestské lesy spravujú dokopy 57 altánkov, z toho jeden je spoplatnený, ostatné prevádzkujú zadarmo. Túto sezónu vybudovali v areáli ďalší dvojaltánok, ktorý plánujú spoplatniť tiež. Nový dvojaltánok tak ako aj ten, ktorý postavili minulý rok, je však ohradený plotom a na dvierkach visí zámok. Takže ak budete mať záujem si prenajať jeden z týchto uzatvorených altánkov na Železnej studničke, musíte zavolať do mestských lesov, kde vám altánok zarezervujú. Pre­ná­jom za­viedli pre tých, ktorí si chcú byť istí, že v kon­krétny deň budú mať miesto na grilo­va­nie.

Zdroj: Matúš Husár

"Spoplatnené altánky teda budú 3, ten menší pri dele má kapacitu 25 ľudí a ten väčší pri rybníku je dvojaltánok pre 50 ľudí. Menší altánok v súčasnosti prenajímame za sumu 100 eur, dvojaltánok ešte spustený do prevádzky nebol, sumu prenájmu ešte zvažujeme, ale pravdepodobne to bude rovnako 100 eur," informoval  nás Rudolf Ivičič z mestských lesov.

Podľa informácií z mestských lesov zvažujú, či v prípade, ak nebude altánok práve rezervovaný, bude otvorený, a teda ponúkaný zadarmo. Bude platiť, kto skôr príde, ten si ho obsadí. „Máme v pláne ho zatvoriť iba v momente predplatenia, aby sme vedeli zaručiť rezerváciu,“ informoval o zámeroch s altánkami. Rudolf Ivičič nám ďalej povedal, že zámerom nebolo na altánku zarábať, ale zabezpečiť ho pre tých, ktorí chcú mať istotu, že im altánok nikto neobsadí. Argumenty, prečo stanovili sumu za prenájom, vysvetľujú aj tým, že na ich výstavbu boli požité kvalitné materiály a nechcú, aby sa rýcho zničili a opotrebovali. Predpokladajú, že tí, ktorí si za grilovačku zaplatia, sa budú aj adekvátne starať o priestory a samotný altánok.

Nás zaujímalo, koľko stala výstavba nového dvojaltánku a kto to financoval. "Výstavba nového dvojaltánku stála 50-tisíc eur a financovali to mestské lesy, keďže sú príspevkovou organizáciou magistrátu mesta Bratislavy. Na jeho výstavbu boli použité kvalitné materiály, " informovali nás z mestských lesov.

K tejto situácii sa vyjadril aj Ján Mrva, starosta mestskej časti Vajnory. "Mali byť otvorené pre verejnosť. Mestské lesy si robia bez mestského zastupka politiku proti občanom Bratislavy. SAMOSPRÁVA MÁ SLÚŽIŤ OBČANOM A NIE ICH VYCUCIAVAŤ Z PEŇAZÍ," napísal na svojej facebookovej stránke. 

V cene rezervácie máte všetko dôležité a potrebné grilovacie vybavenie (samozrejme bez jedla:)), takže pri kapacite 25 ľudí to každého bude stáť 4 eurá. V prípade prenajatia si väčšieho altánku s kapacitou 50 ľudí vás to vyjde ešte menej. 

Voľnočasový areál Partizánska lúka je súčasťou bratislavského lesoparku. Partizánska lúka je od nepamäti obľúbeným výletným a oddychovým miestom pre všetkých milovníkov prírody, zábavy a športu. Na Partizánskej lúke nájdete detské ihriská zoskupené podľa vekových kategórií detí,mini futbalové ihrisko s umelou trávou s altánkom Futbalka či univerzálne asfaltové ihrisko a petanquové ihrisko.

(ncuki, foto: Matúš Husár)

Páčil sa vám článok?