VIDEO: Bratislavskí ochranári orezávali staré vŕby, aby stromy neodumreli...

30.3.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Členovia Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia si nedávno urobili výlet kúsok za mesto, aby orezali hrubé konáre na niektorých starých vŕbach. Podľa ich poznatkov je to veľmi dôležité pre ich záchranu. Inak by sa stromy mohli pod ťarchou konárov zlomiť a postupne odumrieť.

Členovia Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia sa boli v predchádzajúcich dňoch trochu odreagovať a netradične s pílami a ťažkou technikou vyrazili do prírody. Tentokrát sa zamerali na hlavové vŕby, ktoré sú cenným pozostatkom krajiny citlivo obhospodarovanej človekom. Kedysi ich rástlo u nás veľa, najmä v nížinách, ale v súčasnosti je to stále vzácnejší fenomén, pretože sa ľudia prestávajú o ne starať.

„Ak prestaneme s ich pravidelným orezávaním, ich kmene sa rozlomia pod ťarchou príliš hrubých konárov a celý strom postupne odumrie. Ak to však robíme a pravidelne a dlhodobo ich orezávame, kmene postupne hrubnú, pričom v ich vnútri vznikajú impozantné dutiny, ktoré sú plné života. Nájdete v nich množstvo chrobákov, ich larvy, kukly motýľov, ulity slimákov, slúžia aj ako úkryty pre kuny, užovky a netopiere. Hniezdi v nich aj viacero druhov vtákov - kačice, žltochvosty, červienky. Viaceré živočíchy viazané na dutiny starých stromov sú už dnes veľmi vzácne a hlavové vŕby pre ne predstavujú jedny z posledných útočísk, kde sa môžu nerušene vyvíjať," vysvetlili ochranári svoje počínanie na sociálnej sieti, kde sa ich jeden problematiky neznalý pán po vzhliadnutí videa spýtal, prečo tie stromy vlastne zničili...

(ars, video: Facebook, foto: FB)

Páčil sa vám článok?