FOTO a VIDEO: Zrekonštruovali internát na Mladej garde, ktorý bol v minulosti povestný rušným spoločenským životom

21.3.2018

Zdroj: stuba

Páčil sa vám článok?

Internát Mladá garda sa nachádza už takmer 60 rokov na Račianskej ulici, ktorá sa kedysi volala Ulicou Februárového víťazstva. Budovu podľa návrhu architekta Emil Belluša stavali samotní študenti a dodnes je celý objekt pokladaný za unikátny a to najmä vďaka priestorovému riešeniu. Nedávno ho nechala Slovenská technická univerzita zrekonštruovať. Pripomeňte si spolu s nami jeho minulé časy a pozrite sa ako to tam vyzerá dnes...

​„Priestory spoločenskej miestnosti v Mladej garde znovu ožívajú ruchom, bez ktorého si tento internát v nedeľu odpoludnia nevieme ani predstaviť. Treba vidieť tie rady, aby človek pochopil popularitu spoločenských večierkov v Mladej garde. Darmo je, technici majú medzi bratislavskými dievčatami dobrý kurz,“ opisujú noviny Technika život na Mladej garde v septembri 1961. Rušným životom bol internát povestný. Ako hovorí docentka Eva Kráľová z Ústavu dejín a teórie architektúry a obnovy pamiatok Fakulty architektúry STU, bol naprojektovaný práve tak, aby podporoval bohatý študentský život. „Keď vznikla prvá technická vysoká škola na území Slovenska, pribúdali fakulty a  silnela potreba nových internátov. Architekt Emil Belluš, autor budovy Fakulty architektúry STU i internátu Mladá garda  zapájal študentov do spoločenských úloh. Viedol ich, no jeho snahou bolo, aby si sami naprojektovali, kde chcú bývať a učiť sa. Mladá garda bola internát na vysokej dobovej úrovni, široké chodby boli navrhnuté aj ako miesta debát, bola tu spoločenská miestnosť s javiskom, kinosála, kde sa premietalo dlho do noci, chodili sem herci, estrádne a hudobné skupiny. Fungovalo tu množstvo študentských krúžkov, vysielalo rozhlasové štúdio,“ hovorí docentka Kráľová, ktorá tiež na internáte bývala.  Na stretnutia lákal aj vonkajší areál – parkovo upravené priestory medzi blokmi a nádvorie pred hlavnou budovou a športoviská.

Mladú gardu stavali študenti podobne ako viaceré vtedajšie stavby mládeže. V máji 1953 prijala vláda rozhodnutie postaviť v Bratislave internát, architekt Belluš mal dva týždne na prípravu projektu, v lete začalo na stavbe pracovať 690 brigádnikov – študentov a učiteľov a koncom roka 1953 sa do prvého bloku sťahovali obyvatelia.

Takto to tam pri výstavbe vyzeralo: 

Bol to najväčší úspech mládežníckych brigád.  Internát kompletne odovzdali do užívania v roku 1955 pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva. Podľa docentky Kráľovej by internát mohol byť kultúrnou pamiatkou, nielen ako dielo autora, ale aj pre architektonické riešenie -  žiaden študentský domov u nás nie je tak „priestorovo a funkčne rozohraný“. Internát bol postavený v štýle SORELA - socialistického realizmu, ale na rozdiel od dogmatických vzorov prežitej klasiky, tunajšie dekorácie sú tvorivým odkazom na naše architektonické dedičstvo. Na fasádach nachádzame štylizovanú ornamentiku ľudového umenia a inšpiráciu renesančnou kompozíciou. Veža s hodinami na hlavnej budove pripomína renesančné spišské zvonice, ktoré boli rovnako dekorované technológiou sgrafito.

Internát Mladá garda je zachytený aj v dokumente o "Februárke" z roku 1979:

Súčasťou Mladej gardy je športový areál. Spojenie univerzity a športu bolo bežné. Na Mladej garde trénovali a bývali také osobnosti atletiky ako Eva Lehotská-Glesková, účastníčka Olympijských hier v Tokiu, Mexiku a Mníchove či Mária Mračnová-Faithová, účastníčka OH v Mexiku či v Montreali.  Dnes je na Mladej garde jediný 400-metrový atletický areál v Bratislave, ktorý spĺňa podmienky na konanie súťaží. Trénuje na ňom atletická osobnosť súčasnosti – Ján Volko, študent FIIT STU. „Areál Mladá garda mi postačuje na všetky druhy bežeckých a šprintérskych tréningov, som vďačný, že mám kde v Bratislave trénovať,“ hovorí. 

Na internáte bývajú budúci strojári či chemici, v minulosti tu býval napr. prezident Rudolf Schuster či hlavný architekt Bratislavy Štefan Šlachta. Z chemikov autor unikátneho patentu na bioplasty Pavel Alexy či terajší dekan FCHPT STU Ján Šajbidor.

Priestory Mladej gardy dnes ožívajú najmä na študentských akciách:

Po rekonštrukcii má internát nové fasády a strechy na všetkých blokoch. Vzhľadom na výtvarné motívy na fasádach rekonštrukcia prebiehala pod dohľadom odborníkov. Nová je jedáleň a kuchyňa a obnovujú sa študentské izby. Vzhľadom na zvýšený štandard klesla kapacita - na 1373 ubytovaných. Pribudli totiž jednoposteľové izby.  STU okrem Mladej gardy zrekonštruovala i ŠD Jura Hronca. Ten má novú zateplenú fasádu, nové všetky izby vrátane sociálnych zariadení, nábytku či okien a novú jedáleň a kuchyňu. STU začala aj s rekonštrukciou ŠD Mladosť v Mlynskej doline, obnovená je kompletne ubytovacia časť jedného zo 4 blokov, pokračujú práce na druhom bloku. Celková suma rekonštrukcie ŠD Mladosť je 20 miliónov eur.

(ts, ars, video: YouTube, foto: stuba)

Páčil sa vám článok?