Festival Hory a mesto: Pripravených je takmer 50 filmov a množstvo sprievodných podujatí

18.3.2018
Festival Hory a mesto

Zdroj: horyamesto.sk

Páčil sa vám článok?

Tento týždeň sa bude konať 19. ročník medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Od tejto stredy do piatka 25. marca na vás čaká program plný prezentácií, filmov a cestopisov. 

Novinkou medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2018 v Bratislave je zmena miesta. Jeho 19. ročník sa bude konať v obchodnom centre Bory Mall s kinami Cinemax. "Je to z dôvodu potreby väčších priestorov na bohatý filmový aj sprievodný program. Okrem ukážok rôznych športov si na festivalovom pódiu môžu návštevníci vyskúšať lezeckú stenu či chodenie po napnutom lane, bude sa dobýjať Everest aj súťažiť v boulderingu. Pre školy pripravíme náučný chodník a budú ďalšie aktivity v sprievodnom programe," uviedla výkonná riaditeľka festivalu Ivana Sidorová.

Z takmer 50 filmov v súťažnej sekcii je 13 slovenských. Väčšina z nich sa nakrúcala doma, zachytáva slovenské prostredie aj témy, ostatné sa odohrávajú v Mongolsku, Himalájach, Ekvádore, Afrike a Iráne. Ich autormi sú filmári, ktorí sa pravidelne na festival vracajú - Pavol Barabáš, Erik Baláž, Rastislav Hatiar, Branislav Molnár, Peter Csonka, Adam Lisý, ale aj nováčikovia. Vývoj slovenského himalájskeho horolezectva podľa Pavla Parabáša je zachytený vo filme s  názvom Vábenie výšok pohľadom jednej horolezeckej generácie. Ak máte deti a ste dobrodružné typy, učite si nevynechajte silný a vtipný dokument S deťmi cez hory o stanovačke rodín s deťmi na hrebeni Javorníkov. 

Filmy sú zaradené pod špeciálne tematické sekcie  ako ENVIRO, BEH, SNOWKITING, cestoklubové premietania KINO SVET, kde sa vám predstaví 19 prezentácií z rôznych krajín sveta. Festival ponúka aj premietanie pre školy, či tešiť sa môžete na odovzdávanie cien najlepších horolezeckých výstupov roka. Celý program nájdete na stránke horyamesto.sk

V rámci programu v Bory Mall bude otvorenie festivalu sprevádzať hudobné vystúpenie milovníčky hôr Simy Martausovej a tešiť sa môžete aj na jej autogramiádu. Obratnosť a silu vás i vašich detí si môžete vyskúšať na lezeckej stene. K dispozícii pre deti bude tiež interaktívne centrum, kde sa môžu zapojiť do rôznych tvorivých, náučných či kreatívnych aktivít. Zabaviť sa môžu fotografovaním v horolezeckom výstroji či v rámci interaktívneho detského kútika.

Dospelí si môžu vyskúšať lezenie na napnutom lane v priestoroch samotného nákupného centra alebo bicyklovaním vyrobiť energiu a v rámci Base campu si vyskúšať lezenie na workout konštrukcii. Pretekať sa bude v lezení v rámci súťaže V4 BOULDER CUP 2018 – Majstrovstvá Slovenska v boulderingu 2018

Predaj vstupeniek sa začal v piatok, lístky na podujatie si zakúpite v pokladniach CINEMAX v nákupnom centre BORY MALL a online na webovej stránke kina Cinemax Bory.

(ncuki)

Páčil sa vám článok?