V centre mesta sa bude demonštrovať za zákaz kožušinového chovu v Poľsku

14.11.2017

Zdroj: Otwarte Klatki

Páčil sa vám článok?

Poľskí poslanci budú čoskoro rozhodovať o zákaze kožušinového chovu v krajie. Podľa aktivistov za práva zvierat sa bude rozhodovať o budúcnosti až 10 miliónov noriek, líšok a činčíl. Odporcovia chovu zvierat na kožušiny budú v Bratislave dnes o 18.00 h demonštrovať na podporu jeho zákazu pred Poľským inštitútom.

Ako nás informovali z Občianskeho združenia Vegánske hody, o zákaze budú poslanci a poslankyne Poľska rozhodovať na základe poslaneckého návrhu
podporeného vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Krajina je totiž podľa aktivistov tretím najväčším výrobcom kožušín na svete. Nový zákon o ochrane zvierat by tak mohol postaviť chov kožušinových zvierat mimo zákon, spolu napríklad aj s vystupovaním zvierat v cirkuse. Poľsko má tak príležitosť pridať sa k neustále rastúcemu zoznamu krajín, kde je už zákaz kožušinového chovu presadili a kam sa nedávno pridala aj Česká republika.

Spomínané občianske združenie upozorňuje, že kožušinový chov patrí k odvetviam, ktoré sú k zvieratám obzvlášť kruté. Zvieratá sú chované izolovane v malých pletivových klietkach. Ako predátori žijúci v zajatí trpia tieto zvieratá rôznymi zdravotnými problémami spôsobenými stresom, ako napríklad infikovanými ranami, chýbajúcimi končatinami, kanibalizmom či sebapoškodzovaním. Ich poranenia sú bežne ponechávané bez ošetrenia, a zvieratá trpia neliečenými ochoreniami. Na konci života sú zabité elektrickým prúdom, zlomením krku, alebo v plynových komorách. „Deje sa tomu aj napriek tomu, že dnes už na kožušiny zvierat dávno nie sme odkázaní a aj módny priemysel sa postupne od tejto barbarskej praxe odvracia.“ dodáva Martin Smrek z OZ Vegánske hody.

Symbolické zhromaždenie na podporu zákazu kožušinového chovu, sa bude konať dnes (14.11) o 18.00 h pred Poľským inštitútom v Bratislave. 

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?