VIDEO: Pozrite sa ako to dnes vyzeralo na Dobrom trhu na Panenskej ulici

15.9.2017
0

Zdroj: Dobrý trh

Páčil sa vám článok?

Panenská ulica dnes opäť ožila Dobrým trhom, ktorý priniesol okrem kvalitných produktov aj bohatý program, viac priestoru a otvorených dvorov. Podujatie sa rozšírilo aj na Podjavorinskej ulicu. Takže Dobrý trh tak tento rok mal viac ako pol kilometra!

Pre návštevníkov bolo pripravených vyše 130 stánkov od Suchého mýta až po Svoradovu. „Dobrý trh sa predĺžil až po novootvorený parčík Svoradova. Uvoľnil sa teda priestor na viac oddychových zón a predpokladáme aj menej tlačeníc,” povedala ešte pred začiatkom samotného podujatia Barbara Zavarská z tímu Dobrého trhu. Trh sa koná v piatok aj napriek štátnemu sviatku, organizátori s úsmevom dodávajú, že rovnako dobre ako v Rakúsku môžu Bratislavčania nakúpiť na Panenskej ulici. Ľudí prišlo veľmi veľa, čo herec a moderátor Ludwig Bagin sa sociálnej sieti komentoval slovami: „Dnes sa na Dobrom trhu stojí v rade ešte aj pred odpadkovými košmi.“

Zdroj: Facebook

​Heslom tohto vydania Dobrého trhu je Máme radi Panenskú. Ako tvrdia organizátori, do susedstva Panenskej sa už dávno zamilovali. Aj preto sa tu konal úplne prvý ročník trhu ešte v roku 2011. Oblasť so špecifickým geniom loci by chceli čo najviac predstaviť aj návštevníkom. Spolu s obyvateľmi ulice pripravili organizátori naozaj bohatý program. Ľudia zo susedstva otvorili svoje záhrady, zapojili sa do Mačky vo vreci, balíčkov s prekvapením, kde môžete nájsť jedinečné poukazy do prevádzok v oblasti Panenskej.

Pripravili Guerrila Walk - prechádzku nečakanými miestami, pozrieť si tiež budete môcť bežne neprístupné dvory. Plno skvelých tipov, čo sa dá na Panenskej vidieť, robiť a zažiť nájdete aj v komunitnej mape “Máme radi Panensku”, ktorá bude dostupná zdarma v infostánku Dobrého trhu.

V novootvorenom parčíku na Svoradovej sa predstavili študenti VŠMU v celodennom programe. Na Podjavorinskej sa v Zóne živej kultúry sa zase prezentoval projekt “novej Cvernovky” - tvorba umelcov, ateliérov aj plány na prestavbu budov v kreatívnom centre na Račianskej.

Hudobný program čaká návštevníkov v ZUŠ M. Ruppeldta. Vo foyeri sa predstaví violončelové kvarteto v rámci festivalu Konvergencie. Špeciálny koncert pre 25. výročie otvorenia kníhkupecta Artforum tu chystá aj kapela Živé kvety.

Zdroj: Facebook R.R.

​V dvore Evanjelickej cirkvi metodistickej sa uskutočnil workshop unikátneho projektu Superar, ktorý poskytuje hudobné vzdelanie deťom z rôzneho sociálneho prostredia. Kaviareň Next Apache bude hostiť program festivalu fjúžn - rozhovory s cudzincami žijúcimi na Slovensku, stand-up comedy v angličtine a arénu názorov Sama Trnku s názvom Človeče, nehnevaj sa. Diskusiu o živých uliciach a verejných priestoroch pripravili organizátori v spolupráci s platformou WhatCity? v bežne uzavretom dvore na Panenskej 13.

Na svoje si v programe Dobrého trhu na Panenskej prišli aj deti. V parčíku Svoradova bolo pre nich prichystané detské divadielko O čertovi Kolofónovi, Montessori hernička na Podjavorinskej ale aj kurz šitia zošitov. Vo dvore ECM sa im predstavilo bábkové divadielko pre najmenších a v záhrade Evanjelického kostola bola pripravená gorilia dráha. Artforum prichystalo pre najmenších čítanie z knihy o čarodejniciach. Na Lýcejnej ulici sa už tradične bude konať detský trh.

Takto svojich priateľov a známych na Dobrý trh pozýval dnes poobede Juraj Droba:

Dobrý trh aj na Panenskej pokračuje v snahe byť podujatím bez odpadu. Na jar sa podarilo oproti predošlým ročníkom znížiť objem komunálneho odpadu na 10%, všetok ostatný odpad zrecyklovali alebo skompostovali. Aj tentokrát je na Dobrom trhu zakázané servírovať jedlo a nápoje do plastu - všetok riad musí byť rozložiteľný. Na trhu bude desať recyklačných staníc s dobrovoľníkmi, ktorí návštevníkom poradia, ako správne triediť.

(ars, foto: Facebook, video: FB Juraja Drobu)

Páčil sa vám článok?