Spomíname: Pred 49 rokmi zabili na Šafárikovom námestí pätnásťročnú Danku Košanovú

21.8.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dnes si pripomíname 49 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Jednou z ich obetí sa stala na Šafárikovom námestí iba pätnásťročná Danka Košanová.

Danku Košanovú zasiahla guľka popoludní 21. augusta 1968 na schodoch Univerzity Komenského, teda presne na mieste, kde sa dnes slávnostne fotografujú rodiny promujúcich študentov. Zasiahli ju do oblasti bedier, po prevoze do nemocnice zomrela. Pochovaná je na Martinskom cintoríne.  Ako sme sa mohli presvedčiť, na jej hrob pribúdajú kvety i dnes, 49 rokov po hroznej udalosti.

Danka sa stala symbolom nevinných obetí zločinov, ktoré na našom území spáchali okupačné armády. Krátko po jej smrti v roku 1968 pribudla na Šafárikovom námestí pamätná tabuľa, pripomínajúca zločin sovietskej armády. Normalizačný režim však tabuľu odstránil, na jej návrat sme si museli počkať do roku 1990.

Okrem Danky Košanovej zastrelili vtedy na Šafárikovom námestí aj Stanislava Siváka (odrazená guľka) a lodného kapitána Jána Holíka, ktorého guľka zasiahla priamo do hlavy.     

Konfederácia politických väzňov Slovenska dnes organizovala na spomínané udalosti pietnu spomienku. Zástupcovia veľvyslanectiev, štátnych inštitúcií, samosprávy či občianskej iniciatívy Pamätaj si uctili obete položením vencov a kytíc pri pamätnej tabuli práve pred Univerzitou Komenského na Šafárikovom námestí za asistencie hudby a čestnej stráže Ozbrojených síl SR.

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa  Ondrej Krajňák v príhovore zhrnul vtedajšiu politickú situáciu, zrušenie cenzúry, možnosť vycestovať na západ i sovietske varovania a následnú mohutnú vojenskú inváziu. „Nasledovali čistky, obnova cenzúry, legislatívne opatrenia, zastavenie rehabilitácií z 50. rokov, stíhanie občanov, z ktorých mnohí ušli do zahraničia. Smutné je, že aj v súčasnosti máme u nás obhajcov bývalých zločinov,“ konštatoval Krajňák.

Aj ďalší hostia v príhovoroch spomenuli bývalý život obyvateľov v komunistickom režime totality. Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) sa objavujú útoky proti slobode ÚPN, ktorý odhaľuje vtedajšie zločiny. 

FOTOGALÉRIA:

(ms, TASR)

Páčil sa vám článok?