Kde nájdete v Bratislave najlepšiu či najoriginálnejšiu zmrzlinu?

13.7.2017
0

Zdroj: FB

Páčil sa vám článok?

K letu neodmysliteľne patrí aj zmrzlina, ktorá v horúcom počasí osvieži hádam každého. Ak je niekde naozaj dobrá, tak sú ľudia schopní stáť kvôli nej aj niekoľko desiatok minút v rade a my sme niekoľko takýchto miest zmapovali...

Najviac stánkov či miest, kde predávajú zmrzlinu je pochopiteľne v centre nášho hlavného mesta. Je tu zvýšená koncentrácia turistov, ale na prechádzky sa sem radi a pomerne často vyberú aj Bratislavčania. Vybrali sme pre vás tucet miest, ktoré majú ambíciu sa pýšiť titulom: Robíme najlepšiu zmrzlinu v Bratislave. Ich číslovanie však neznamená poradie. To sme si netrúfli určiť, pretože najmä v tomto prípade platí, koľko ľudí, toľko chutí...

1. Koun – Paulíniho č.1 (Staré Mesto)

Zdroj: FB

​Ide v súčasnosti azda o najkultovejšou značku v meste, čoho dôkazom sú práve obrovské rady, ktoré sa pred touto prevádzkou každodenne vytvárajú. „Už druhý rok po sebe som si tu zmrzlinu nedal, pretože na ňu nemienim čakať polhodinu,“ tvrdí Bratislavčan Richard. „Nepochybujem o tom, že robia dobrú zmrzlinu, aj keď v tomto prípade mám trochu pocit, že tu ide viac o snobizmus, než o kvalitu,“ myslí si Boris. A čím je vlastne Koun charakteristický? Jeho snahou je ponúknuť zákazníkom od základu domácky namiešanú zmrzlinu, pričom sa snažia prekvapiť aj rôznorodými chuťami ako je napríklad Kinder Bueno alebo príchuť Opre' Hoppy Cider vyrobená z košického remeselného cideru Opre', ktorá je úplne iná ako všetky ostatné druhy - šťavnatá, plná chuti a vraj jednoducho fantastická.

2. Mondieu – Laurinská č. 7 (Staré Mesto)

Zdroj: FB

​Hoci je reštaurácia, kaviareň a cukráreň Mondieu, čo sa týka zmrzliny suverénne najdrahšou zo všetkých prevádzok v centre Bratislavy – kopček za 1,90 eura, tak kvalitou je určite aj jedna z najlepších. „Nám a tým, ktorí obľubujú zdravú zmrzlinu, záleží na jej zložení a preto sú všetky naše mrazené produkty vegánske, teda bez mlieka či vajec. U nás cítite skutočnú ovocnú chuť a žiaden prášok,“ tvrdí vedenie tejto prevádzky, ktorá evidentne stavila nielen na zdravie, ale aj životný štýl. Dôkazom sú štýlové kornútky a papierové kelímky, ktoré sú doplnené vtipnými nápismi. Každý si tu asi nájde príchuť podľa svojich predstáv a medzi obľúbené patrí napríklad cookies alebo čučoriedkovo-levanduľová.

3. Gelateria da Claudia – Drieňova č.9 (Ružinov)

Zdroj: FB

​„Úžasná zmrzlina, jedna z najlepších, ktoré som kedy jedla a to sa považujem za fajnšmekra. Včera som sa musela vrátiť pre "dupľu" z grepovej - bola dokonalá. Najhoršie je, že nie je možné mať len jednu či dve obľúbené. Ak by to šlo, tak si ju tu dávam minimálne trikrát denne,“ napísala do recenzií na sociálnej sieti jedna z návštevníčok tohto stánku, ktorý sa nachádza v Areáli hier radosť na Štrkovci. „Dnes som tu ochutnala zmrzlinu a môžem len potvrdiť, že všetky tie sorbety sú skutočne výnimočné! Osobne ma dostala pistáciová, ale aj horká čokoláda a pomarančom bola tiež božská,“ dodala iná zákazníčka. Na zmrzlinu ku Klaudii chodia veľkí i malí, ale v rámci prechádzok pri neďalekom jazere aj seniori. A aké netradičné chute sú tu v ponuke? Zázvorová, sicílska pistáciová, čierna vanilka, maková, mätová, píniový oriešok, ale dokonca aj pivová. A nič tu vraj nevie zákazníkov nahnevať viacej, než zatiahnutá roleta. Preto si treba pamätať, že v pondelok tu mávajú zatvorené.

4. Lucette Patisserie – Humenské námestie 4 (Petržalka)

Zdroj: FB

​Táto cukráreň sa zameriava prioritne na zákusky - makrónky a cheescaky všemožných druhov, ale v ponuke je aj chutná zmrzlina, ktorú vám naservírujú  do kornútku, ale aj skleneného či papierového pohárika. Ak sa do týchto končín Petržalky niekedy vyberiete, tak určite ochutnajte marakujovo - repový sorbet, nugátovo - čokoládovú zmrzlinu s praženými lieskovcami alebo karamelovú so slanými arašidmi. Za kopček tu účtujú presne 1 euro.

5. Zmrzlina Cookies – Poľnohospodárska 109 (Vrakuňa)

Zdroj: FB

​Viacero Bratislavčanov sa zhodne, že práve tu robia najlepšia zmrzlina nielen vo Vrakuni. Dôkazom sú dlhé rady ľudí, ktoré sa pred drevenou búdkou uprostred panelákovej džungle od jari do neskorej jesene tvoria. Okrem tradičných chutí ako napríklad jahodová, oriešková či citrónová, ktoré ste si tu mali možnosť dať napríklad už pred 20 rokmi, kedy táto rodinná firma vznikla, sa ponuka postupne rozrástla aj o také netradičné príchute akou je napríklad granátové jablko, kinder čokoláda, keksíková, lesná zmes, rafaelo, mon cherry, mliečny karamel, arašidové maslo či slivkovo-škoricová. Ale k veľmi obľúbeným patria aj červené hrozno, bounty či biela čokoláda. A cena je v rámci hlavného mesta SR priam bezkonkurenčná – kopček tu stojí len 0,50 eura. Cez víkendy robia aj rôzne ovocné sorbety či už mango, červený melón, ananás alebo marhuľový.

6. Ice café Luculus – Hviezdoslavovo námestie 16 (Staré Mesto)

Zdroj: FB

​Fantastická cukráreň s bezbariérovým prístupom sa nachádza v historickom centre Bratislavy. Je známa v širokom okolí vynikajúcou zmrzlinou, dobrou kávou a širokým výberom chutných zákuskov, no taktiež svojou priateľskou atmosférou. Špecialista cukrár Nadži vám s typickým talianskym prízvukom rád ponúkne na zmrzlinu aj posýpku či polevu a ak budete mať šťastie, vykúzli vám aj z nej aj peknú postavičku. K dispozícii je kopec rôznych farebných kornútkov a príchutí v ponuke je naozaj veľa vrátane slaného karamelu či fior di latte či kombinácie jablko – mandle. A ako bonus si môžete zobrať keksíkov s logom podniku ku zmrzline koľko len chcete. Kopček tu stojí 1,20 eura.

7. Arthur Ice cream - Laurinská 2 (Staré Mesto)

Zdroj: FB

​Lahodná a poctivá domáca zmrzlina z prírodných surovín a bez vajec je v ponuke aj v blízkosti sochy Čumila. V ponuke majú tiež fantastické sorbety, vegánske zmrzliny a úžasné minipalacinky zo špaldovej múky. Porcie sú veľké, zmrzlinu si môžete podľa vlastnej vôle dochutiť a ozdobiť rôznymi posýpkami. V ponuke je aj veľmi obľúbená čierna zmrzlina a čierny kornútok. Z nevšedných chutí stojí za zmienku ricotta s figami, ale bez ohľadu na to, aký tip zmrzliny si tu dáte, tak by ste mali odchádzať so spokojnosťou. Vyberiete si určite z bohatej ponuky tradičných zmrzlín či ovocných sorbetov. „Mne tu najviac chutil slaný karamel. Mňam!“ dodala Marína.  

8. Jadranská zmrzlina u Aziriho – Ružinovská ulica (Ružinov)

Zdroj: FB

​Kúsok od ružinovskej nemocnice s poliklinikou sa pri hlavnej ceste nachádza pestrofarebný domček, ktorý každoročne zvykne otvárať svoje dvierka v prvý jarný deň, teda okolo 21. marca a na vašu obľúbenú pochúťku sem pokojne môžete prísť ešte aj v októbri. Vedľa stánku je aj menšia terasa s kovovými stolmi a stoličkami, ale samotnú prevádzku asi uvidíte už z auta, autobusu alebo električky a spoznáte ju podľa dlhočizného radu. Stáť v ňom sa oplatí a určite aj ochutnať makovú, kávovú, coocies, limetkovú, bora-bora či pusinkovú zmrzku. Každý deň je v ponuke 16 druhov rôznych príchutí a jeden kopček stojí len 60 centov.

9. Kaviareň Favor.it - Bridlicová 17/B (Devínska Nová Ves)

Zdroj: FB

Okrem kávy, jedál a osviežujúcich nápojov disponujú aj jedinečnou mrazenou lahôdkou, kvôli ktorej sa oplatí cestovať až do tejto reštaurácie v okrajovej časti Bratislavy. Čakajú tu na vás pravé talianske smotanové zmrzliny i sorbety a za 1,20 eur dostanete lopatkou poriadne naloženú porciu. A za dve eurá vám naložia rovno dve lopatky. Budete sa tu cítiť ako na dovolenke v Taliansku. Kuriozitou je príchuť maracuja či granátové jablko, ale návštevníci si obľúbili aj ríbezľovú, ktorá však nie je v každodennej ponuke.

10. Twister Bakery - Kamenné námestie (Staré Mesto)

Zdroj: FB

V tomto stánku, ktorá sa nachádza medzi parkoviskom pri obchodnom dome MY a bývalým hotelom Kyjev dostali úžasný nápad a servírujú zmrzlinu do skalických trdelníkov, čo kombinujú ešte aj čerstvými jahodami, domácou šľahačkou a nutelou. No doslova kalorická, energetická a sacharidová bomba v hodnote 3,50 eura. Zmrzlín však nemajú toľko druhou ako iné prevádzky. A v čase našej návštevy boli k dispozícií len dve, ale za to točená priamo zo stroja. Na výber bola čokoládová, vanilková alebo mix oboch príchutí. „Najviac ma dostala vynikajúca chuť trdelníka, ktorý bol zvnútra chrumkavý a zvnútra mäkký. Keby ste ešte vymenili alebo vylepšili zmrzlinu, tak by to bolo úplne super,“ napísala do recenzie na sociálnej sieti prevádzky Katka.

11. Kaviareň Franz Xaver Messerschmitt - Námestie SNP č. 8 (Staré Mesto)

Zdroj: FB

​Táto kaviareň má v oficiálnom názve prívlastok Bratislavská, čo by mohlo byť väčšine obyvateľov nášho hlavného mesta sympatické, podobne ako samotné prostredie prevádzky, ktorá ponúka skvelé limonády a samozrejme, že v lete aj zmrzlinu. Nájdete tu ricottovú s figami, Nero čokoládovú, ale aj s príchuťou kávy laté či egrešovú. Kopček stojí 1 euro. „Denne pripravujeme 10 rôznych druhov, nakoľko máme vitrínu len na 10 vaničiek. Za poslednú sezónu sa nám ponuka vyprofilovala tak, že už nemôžeme vymýšľať nové druhy, lebo inak sa zákazníci sťažujú, že vo vitríne nenájdu stálice. Slaný karamel u nás vedie. V tesnom závese naša smotanová maková a náš 100% mangový sorbet. Vitrínu napĺňame vždy sezónnymi ovocnými sorbetami - v tomto mesiaci sú naše hity ríbezľová, marhuľová (marhule zo záhradky našej zamestnankyne) či jahodová. Máme aj egrešová, ale keď prídu čučoriedky z Osturne, tak je najpredávanejšou čučoriedková. Aj naša pistáciová je jedna z najkvalitnejších v meste a nikdy nemôže chýbať vanilková, v ktorej sú zrniečka z lusku madagaskarskej vanilky,“ napísali nám z Messerschmittu.

12. Kapucíno - Kapucínska č.5 (Staré Mesto)

Zdroj: Facebook

​Do tejto kaviarne je vchod z dvoch ulíc - Kapucínskej ulice i Klariskej. Ide o dvojpodlažnú prevádzku, kde môžete vojsť buď do príjemnej kaviarničky na lahodné koláčiky alebo vstúpiť priamo do zmrzlinárne, ktorá nesie príznačný názov podľa ulice, kde sa nachádza i lahodného kávového nápoja - Kapucíno. Začiatkom mája podnik svoju ponuku rozšíril o vlastnoručne vyrábanú zmrzlinu, ktorej tajomstvo prípravy si priniesli z rovnakej školy v Taliansku ako vyššie spomenutý KOUN. Na jej prípravu používajú najkvalitnejšie suroviny a na jednu nádobu zmrzliny spotrebujú až dva kilogramy čerstvého ovocia. Ponúkajú aj vegánske zrmrzliny. Pridanou hodnotou je navyše veľmi pekný dizajnový priestor, ktorý dotvára celkovú atmosféru kaviarne. Podľa majiteľov, táto kombinácia svetla a pastelových farieb vyjadrujú ich pozitívny pohľad na život. Takže, keď chcete nasať kúsok z tejto atmosféry spojenej so skvelou zmrzlinou, určite sa zastavte.

ANKETA: Kam najradšej chodia na zmrzlinu umelci a ľudia z televízie?

Ján Berky Mrenica, hudobník: Nachádza sa kúsok od zastávky MHD na Dlhých dieloch, ale neviem ako sa tá zmrzlináreň volá. Ich zmrzlina je bio a naozaj chutná.

Tóno Popovič, hudobník: Skvelá je pri Štrkoveckom jazere - Gelateria da Claudia v Areáli hier Radosť a mega dobrú majú aj vo Vajnoroch v cukrárni Elezi.

Juraj Mravec, reportér RTVS: Pre mňa je jednoznačne najlepšia zmrzlina na Hviezdoslavovom námestí hneď vedľa kina Mladosť a 17´s pubu.

Lacko Cmorej, tanečný choreograf: Mne najviac chutí zmrzlina pri dome kultúry v Ovsišti, kde robia navyše aj poctivé ovocné sorbety. Obrazne povedané by som dal aj rodinu do otroctva za jeden kopček.

Jozef Buntaj, hudobník: V tej uličke, akoby smerom na stanicu ? Lebo tá bola vždy úžasná, boli to potomkovia pána, ktorý robil zmrzlinu v "Jame" na Tehelnom poli, tam kde teraz stojí NTC

Katarína Kolajová, herečka: Najčastejšie sa na ňu zastavím v cukrárni Luculus na Hviezdoslavovom námestí.

Jana Holéciová, hovorkyňa: Odporúčam prevádzku Zmrzlinka v Rači. Všetky ich domáce zmrzliny sú skvelé - najmä maková, kávová a arašidová.

Martin Valihora, hudobník: Najradšej sa zastavím na Riazanskej alebo potom samozrejme v Podunajských Biskupiciach na výpadovke smerom do Miloslavova.

(ars, nč, recenzie na zmrzlinu sme čerpali aj z portálov: refresher.sk a sdeťmi.com, foto: Facebook a int.)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie