Domov Pri kríži funguje už pätnásť rokov

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Domov Pri kríži sídliaci na rovnomennej ulici v Dúbravke, ktorého zriaďovateľom je v súčasnosti bratislavský magistrát, si pripomína pätnáste výročie svojho založenia.

Domov pre starších ľudí je jedinečný tým, že okrem penziónu pre dôchodcov má aj lôžkové oddelenie. Penzión pre dôchodcov pozostáva z jednoizbových bytov pre mobilných obyvateľov, ktorí nie sú odkázaní na cudziu pomoc. Lôžkové oddelenie, ktoré je umiestnené na prvom poschodí, v nepretržitej prevádzke poskytuje opateru ťažko pohyblivým a ležiacim obyvateľom, ktorí sú už odkázaní na pomoc inej osoby.

Domov vznikol v roku 1991 a spočiatku poskytoval základné služby spojené s bývaním pre mobilných a sebestačných občanov. S pribúdajúcimi rokmi a postupným starnutím jeho obyvateľov bolo potrebné služby rozšíriť. To znamenalo v priebehu rokov postupne vykonať niekoľko stavebných úprav a rekonštrukcií. Stavebnými úpravami vznikli nové bezbariérové priestory pre lôžkové oddelenie, rehabilitačná miestnosť s telocvičňou, ambulancie zubného a praktického lekára, ateliér pre pracovné terapie, spoločenská miestnosť s knižnicou, bufet, výdajňa stravy s jedálňou, kancelárie a ďalšie potrebné prevádzkové priestory pre personál. Rekonštrukcie sa vykonávali bez prerušenia prevádzky domova, čo si od jeho personálu i obyvateľov vyžadovalo veľa trpezlivosti a vzájomnej ohľaduplnosti.

„V budúcnosti plánujeme dobudovať záhradu, ktorá by mala vytvoriť oddychovú zónu v exteriéri domova,“ uviedla riaditeľka domova Alžbeta Rumanová. „Pripravujeme aj výstavbu kuchyne s jedálňou, ktorá by poskytovala stravu aj pre dôchodcov v priľahlej mestskej časti.“ Ako dodala, skvalitňovanie a rozširovanie služieb v zariadení je výsledkom dobrej spolupráce a podpory pracovníkov magistrátu Bratislavy a poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva. Snahou zariadenia je uspokojovať nielen materiálne, ale aj duchovné potreby človeka. Preto v ňom bola v roku 1996 zriadená kaplnka.

Páčil sa vám článok?