Parčík si Rusovčania vybojovali, aj si ho stavajú

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Takmer presne pred rokom na verejnom zhromaždení občania Rusoviec veľmi jednoznačne odmietli zámer vystavať oproti miestnemu úradu dve trojpodlažné bytovky a vyjadrili sa, že tam chcú parčík.

V Rusovciach v tom čase zámer samosprávy zastavať voľné priestranstvo v strede obce rozvíril hladinu verejnej mienky. Obyvatelia tejto mestskej časti totiž nechcú akceptovať ďalšiu výstavbu, medzi Rusovčanmi sa vtedy dokonca hovorilo o protekcionárstve v súvislosti s prideľovaním bytov v plánovaných bytovkách.

Starosta obce Dušan Antoš vtedy obyvateľom prisľúbil, že samospráva bude ich názor rešpektovať a tak sa aj stalo. Nenaplnili sa však prognózy niektorých zástancov výstavby, že ľudia len protestujú, ale konkrétne nič nevedia urobiť. Tento mesiac Rusovčania, ktorých motivuje občianske združenie Natura Rusovce, začalo prvú etapu reálnej výstavby Rímskeho parčíka. Potrebné financie získali z neštátnych zdrojov, najmä z programov nadácie Ekopolis. Terénne úpravy zverili miestnej firme Ruseko, aby koruny zostali doma.

Do konca roku by chceli mať za sebou úpravy terénu a vysadiť dreviny - tie musia ísť do zeme na jeseň. Napokon - ale to až na budúci rok - umiestnia v parčíku približne desať lavičiek a dekoračné prvky.

Na tejto fáze výstavby rusovského parčíka by sa mali podieľať aj študenti Školy úžitkového umenia. Lavičky a dekoračné prvky by mali podľa názoru občanov vyvolávať atmosféru Rímskeho parčíka, ale zároveň by mali byť aj moderným výtvarným remeselným prejavom.

Pozoruhodné je, že aj o vzhľade Rímskeho parčíka rozhodli samotní občania. Mali možnosť si vybrať z viacerých projektov, ktoré rešpektovali ich predstavu viacgeneračného parčíka, ktorý by obyvateľom a návštevníkom obce  slúžil výlučne na oddych, bez detského ihriska, ktoré je neďaleko. Zdôrazňovali tiež potrebu uplatniť prvky, ktoré poukazujú na historickú tradíciu Rusoviec a aj preto pri rozhodovaní o materiáloch uprednostnili kameň pred drevom. Park by mal odolávať vandalom a byť priehľadný bez skrytých zákutí. Najviac hlasov dostala pitná fontánka a malé kamenné „bludisko“. To všetko sa už v týchto dňoch stáva skutočnosťou.

Páčil sa vám článok?