Dobrovoľníci zachraňujú Sandberg

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Naliehavá výzva na záchranu prírodnej pamiatky Sandberg, ktorú adresovala verejnosti i zodpovedným inštitúciám Turistická informačná kancelária pri Miestnom úrade v Devínskej Novej Vsi, dopadla na úrodnú pôdu.

V uplynulých dňoch dominantu Devínskej Kobyly opäť oplotili. Aj priamo na týchto prácach sa podieľali spolu s niekoľkými dobrovoľníkmi a ochrancami prírody pracovníci devínskonovoveskej Turistickej informačnej kancelárie (TIK). Diery, do ktorých zapustili nosné drevené stĺpy plota, sponzorsky vyvŕtala istá miestna firma, materiál na plot dodala správa Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, ktorá bola aj odborným garantom pri akcii. Na celé územie Devínskej Kobyly už dohliadajú zosilnené hliadky pracovníkov Chránenej krajinnej oblasti Záhorie.

Ako nás informovala Jana Pochabová z TIK, pieskovec na Sandbergu bol skutočne v dezolátnom stave. Tento európsky unikát sa stal cieľom nekontrolovaných výletov, ľudia nechodili po chodníčkoch, ničili vzácnu flóru, nechávali deti šmýkať sa po chránenom prírodnom útvare a vodili tam na potreby aj štvornohých miláčikov. Vrchol pieskovca hrozil zrútením.

„Teraz je rad na štátnej ochrane prírody,“ konštatovala J. Pochabová v súvislosti s tým, že bude nevyhnutné aj zreorganizovať, preznačiť a premiestiť vyhliadkové chodníčky, ako aj umiestniť informačné tabule upozorňujúce na dôležitosť tejto rezervácie. Samotní pracovníci TIK plánujú uskutočňovať v budúcnosti série prednášok v školách, aby viedli mladých k pozitívnemu vzťahu a porozumeniu chránenej prírode.

Páčil sa vám článok?