V Mlynskej doline súťažia medzi sebou roboty

22.4.2017
0
V mlynskej doline súťažia medzi sebou roboty - istrobot
Páčil sa vám článok?

Tohtoročný sedemnásty ročník súťaže robotov Istrobot sa koná dnes na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v Mlynskej doline. Informoval o tom Daniel Furka z Istrobot team.

Na podujatí sa stretli fanúšikovia robotiky zo Slovenska i blízkeho zahraničia. V súťaži predstavujú verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

„V tomto roku sme inovovali pravidlá pre kategóriu lietajúcich robotov – dronov. Pribudli nové, ľahšie detekovateľné prekážky a zaviedli sme bodovací systém, ktorý oveľa viac než doteraz zvýhodní stroje, ktoré sa pokúsia lietať samy, bez zásahu človeka. Úloha spočíva v prelete dráhy s troma prekážkami, pričom sa body znásobia, ak dokáže dron preniesť aj užitočný náklad,“ približuje súťažnú kategóriu Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Okrem tejto novinky na Istrobote znova súťažia roboty v kategóriách Stopár, Myš v bludisku, V sklade Kečupu a vo Voľnej jazde, kde fantázia autorov nepozná hraníc. Vlani najväčší záujem odbornej poroty vzbudili roboty schopné vytvárať si mapu prostredia alebo riadené neurónovou sieťou.

(TASR, Foto: robotika.sk)

Páčil sa vám článok?