Krása prírody v okolí Bratislavy: Orliaky zaujali stovky ľudí

13.2.2017
0
Krása prírody v okolí bratislavy: orliaky zaujali stovky ľudí - Exkurzia_zdrz_2
Páčil sa vám článok?

Až takmer dve stovky milovníkov prírody sa stretlo v sobotu na exkurzii, ktorú pripravila Ochrana dravcov na Slovensku. Majestátne orliaky morské – najväčšie dravé vtáky hniezdiace na Slovensku, sa totiž počas zimy zdržiavajú v blízkosti Dunaja vo väčších počtoch.

Možnosť pozoroveť orliaky sme vám priniesli ako tip na výlet (článok TU.). Na Hrušovskej zdrži (Čunovo), kde sa podujatie konalo, zimujú aj mnohé ďalšie druhy vtákov, viazaných na vodu. Tí, ktorých neodradilo chladné počasie, sa dočkali až siedmich orliakov. Videli tiež rôzne druhy kačíc a husí, kormorány, volavky. Ide momentálne o miesto s najvyššou koncentráciou vodného vtáctva na Slovensku, súčasť Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy, kde sa realizuje aj projekt LIFE Energia.

„Orliak morský dosahuje rozpätie krídel takmer 2,5 m a samica môže vážiť až 8 kg. Pre jeho veľkosť býva nazývaný aj „lietajúce dvere“. V zime sa jeho počty u nás zvyšujú, pretože sa tu objavujú jedince zo severu – z Estónska, Fínska (až z oblasti Laponska - vo vzdialenosti viac ako 2000 km) a Poľska. Mrazivé dni sú pre nich časom, kedy si hľadajú partnerov a vyberajú lokality, v týchto dňoch už prebieha hniezdenie,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Územie Dunajských luhov je miestom, kde historicky hniezdi najvyšší počet párov orliaka na Slovensku - v posledných rokoch je to 5 – 6 párov. Je tu i jeho pravidelné zimovisko. Dunaj málokedy zamrzne, a tak poskytuje dostatok potravných zdrojov pre množstvo druhov aj v tomto období. Nesmierne zaujímavé je, že orliak na Slovensku hniezdil len do roku 1964 a potom až od roku 1998. Príčinou, prečo z nášho územia vymizol až na 34 rokov, môže byť prenasledovanie (odstrel, vyberanie hniezd) či chemické znečistenie prostredia v 50-tych až 70-tych rokoch 20. storočia. Orliak sa na Slovensko vrátil, opäť tu hniezdi a my máme možnosť ukázať, že sme sa poučili z minulosti. Je treba upriamiť pozornosť na ochranu vodných plôch, tie sú dôležité aj pre ľudí. Dravce ako orliak morský, sú ukazovateľmi kvality životného prostredia. Rozsiahle necitlivé ťažby, ničenie hniezdnych porastov, vysádzanie nepôvodných druhov drevín, znečisťovanie vodných plôch či prenasledovanie (otravy, odstrely) sú stále aktuálne hrozby,“ hovorí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

 (ts, ms, Foto: dravce.sk)

Páčil sa vám článok?