Z výnimiek sa po novom stalo pravidlo

26.4.2016
0
Z výnimiek sa po novom stalo pravidlo - vystavba_raca
Páčil sa vám článok?

Každý rozumný a normálne zmýšľajúci človek môže len privítať rozhodnutie stavebného úradu mestskej časti Rača na vyhlásenie stavebnej uzávery v lokalite Krasňany a Východné. Každému slušnému občanovi musí prekážať agresívna stavebná činnosť v týchto lokalitách. A nielen v týchto.

V samotnej Rači sa výstavba rozbehla takým tempom, že zničila jej charakter malokarpatskej vinárskej obce, pochovala jej tradičný kolorit, zrušila jej genius loci a odcudzila sa vlastným obyvateľom. Posledným a do neba volajúcim mega príkladom je vybudovanie novej „malej Petržalky“ na zelenej lúke na Rustaveliho ul. s cynicky prezentovaním „bývania v parku“.

Obdobne sa pripravuje ďalšie „veľdielo“ z rúk a hláv našich architektov a na nič, okrem svojich ziskov, nehľadiacich rozbesnených developerov na území bývalých vinárskych závodov. Samozrejme, s požehnaním a s dovolením otcov mesta a mestských častí. A nič nemení na tom ani to, že maslo na hlave má „predchádzajúci primátor, starosta, predchádzajúce zastupiteľstvo“.

Raz sa to besnenie predsa musí skončiť. Musí sa už vytvoriť a prijať taký územný plán mesta, obce, ktorý tomu definitívne zabráni. Dávno sa mal prijať územný plán, ktorý by definoval stavebnú uzáveru v celom zelenom podkarpatskom páse od Koliby až po Sv. Jur. Dávno sa malo zrušiť nezmyselné zahusťovanie, dávno sa nemalo vychádzať v ústrety investorom ohľadne premeny obce na sídliská petržalského typu, dávno sa mala zakázať výstavba vežiakov a mrakodrapov v obci. Bez výnimky.

V danom vyhlásení o stavebnej uzávere je vsunutá veľmi nebezpečná veta: Stavebný úrad môže v odôvodnených prípadoch a po dohode s dotknutými orgánmi povoliť výnimku, tú bude možné udeliť len postupom podľa § 41 stavebného zákona.

Miroslav Daniš, Rača
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?