Železnice musia do konca júna znížiť hluk

24.4.2016
0
Železnice musia do konca júna znížiť hluk - kolajnice
Páčil sa vám článok?

Začiatkom apríla nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR – Útvar vedúceho hygienika rezortu, na základe ktorého sú Železnice SR povinné do 30. júna na Zriaďovacej stanici Bratislava – Východ urobiť opatrenia, ktorými sa zabezpečí čo najnižšia expozícia obyvateľov a ich prostredia z hluku z príslušnej prevádzky.

Nesmú sa pritom prekročiť prípustné hodnoty určujúcich veličín hluku pre deň, večer a noc vo vonkajšom prostredí chráneného územia v lokalitách Východná, Dopravná a Na pasekách.

Problematikou extrémneho hluku sa začali zaoberať na jeseň minulého roku na základe podnetu mestskej časti Rača. „Po rokoch sa táto záležitosť, ktorá znepríjemňovala život ľuďom na Východom, konečne pohla vpred,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

Mestská časť dala ešte v auguste 2015 vypracovať dokument Štúdia - objektivizácia a hodnotenie expozície obyvateľov a ich prostredia hlukom, z výsledkov ktorej vyplynulo, že v uvedených lokalitách sú vysoko prekročené povolené limity hluku a už v roku 2008 registrovali podnety s rovnakým obsahom.

(ts)

Páčil sa vám článok?