Obyvatelia sa sťažujú na hluk a WC, mestská časť ide hľadať kompromis

24.10.2015
0
Obyvatelia sa sťažujú na hluk a wc, mestská časť ide hľadať kompromis - relax_raca
Páčil sa vám článok?

Časť Račanov má problém. Obyvatelia niektorých ulíc opísali v liste redakcii Bratislavských novín situáciu, ktorá nastala po otvorení prevádzky Relax.

„Prevádzka vznikla z pôvodného predaja zmrzliny vo dvore a dnes je z nej krčma, ktorá sa rozšírila aj o šapitó. Pristavené sú aj kadibudky, verejné WC, dokonca priamo pod oknami bytovky. Nikomu neprekáža, že prevádzka získala povolenie na území, ktoré je zahustené chodcami aj autami, kde je blízko katolícka škola, v jednosmernej nepriechodnej uličke s desiatkami zaparkovaných vozidiel. V priľahlých budovách musia starší a chorí namiesto pokojného posedenia na priedomí či na balkónoch zaliezť dnu alebo nasadiť tlmiace slúchadlá. Keď sa jeden zo starších občanov pokúšal v prevádzke o stíšenie hluku a odstránenie záchodov, takmer ho zlynčovali. Starostova reakcia bola strohá: Načo tam liezol...?“ tvrdí sa v liste podpísanom občanmi Rače.

Bratislavské noviny oslovili aj mestskú časť, ktorá na jednotlivé pripomienky reagovala: „Pozemok, na ktorom prenosné toalety stoja, nepatrí mestskej časti Rača, ale je v správe magistrátu. Mestská časť Rača vyzvala vlastníkov prevádzky Relax na predloženie zmluvy s magistrátom o užívaní týchto pozemkov. Starosta Rače Peter Pilinský opakovane rokoval s vlastníkom prevádzky o dodržiavaní nočného pokoja. Podľa našich informácií sa zábava s hudbou v Relaxe končí o 21.30 h. Intenzitu hudby rieši regionálny úrad verejného zdravotníctva. Čo sa týka reakcie na sťažnosť jedného z občanov, nie je to pravda. Starosta však chce obyvateľom v dobrom poradiť, aby sťažnosti neriešili samostatne, ale v prípade porušenia nočného pokoja alebo iných zákonov zavolali na miesto mestskú políciu.

V stanovisku mestskej samosprávy sa na záver uvádza: „Mestská časť Rača žiada od vlastníka prevádzky potvrdenia z hygieny o dodržaní predpísaných hygienických noriem, takisto musí vlastník prevádzky umiestniť prenosné toalety len na pozemku, ku ktorému má nájomný alebo vlastnícky vzťah. Prevádzka Relax cez zimné obdobie neorganizuje hudobné zábavy na záhrade. Tento čas chce mestská časť Rača využiť na nájdenie riešenia, ktorý by bol kompromisom pre obe strany.“

(db)

Páčil sa vám článok?