Vrakuňa zvoláva pre chemickú skládku verejnú diskusiu

2.10.2015
0
Vrakuňa zvoláva pre chemickú skládku verejnú diskusiu - skladka_vrakuna
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Vrakuňa zvoláva pre bývalú skládku Chemických závodov Juraja Dimitrova, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, verejnú diskusiu. Samospráva sa chce totiž uistiť, že ponúkané riešenie, ako sa s touto environmentálnou záťažou vyrovnať, je správne.

"Sme vďační, že po dlhých desaťročiach sa nám darí túto situáciu konečne riešiť. Napriek tomu musíme mať absolútnu istotu, že ponúkané riešenie je najlepšie. Je totiž dôležité, aby sa k tejto veci vyjadrili aj odborníci," povedal pre TASR hovorca Vrakune Tomáš Zajac. Verejné prerokovanie zvoláva mestská časť na štvrtok 15. októbra na 18.00 h v budove miestneho úradu – objekt 221 na Poľnohospodárskej ulici. Na diskusii by sa mali podľa Zajaca zúčastniť zástupcovia ministerstva životného prostredia, Bratislavského samosprávneho kraja, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a odbornej i laickej verejnosti.

Vrakuňa chce s odborníkmi i verejnosťou diskutovať o navrhovaných riešeniach problému s chemickou skládkou. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) totiž v auguste predstavilo výsledky rozsiahleho geologického prieskumu, ktorý tu prebiehal. Na základe neho rezort skonštatoval, že územie skládky predstavuje významné environmentálne i zdravotné riziko vyžadujúce si realizáciu sanačných opatrení. Rezort uviedol, že zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove nie sú zatiaľ ohrozené a problém je lokálny, avšak je potrebné ho riešiť. Geologický prieskum zároveň potvrdil dlhodobé podozrenia, že sa priamo na skládke pod povrchom nachádzajú vo vysokej koncentrácii látky ako pesticídy, herbicídy, benzény alebo arzén. Tieto látky sú pre ľudí nebezpečné.

Envirorezort predstavil dva typy riešenia. Z nich je najpravdepodobnejšie riešenie formou kapsulizácie. Je to spôsob, keď sa na skládke urobia vrty a zdroje znečistenia zaizolujú. Toto riešenie má podľa ministerstva stáť do 20 miliónov eur a realizovalo by sa zhruba 18 mesiacov. Pomôcť by pritom malo na niekoľko desiatok až 100 rokov. Do úvahy prichádza aj aktívna sanácia skládky. Tá by stála okolo 113 miliónov eur a dĺžka jej realizácie by dosiahla aj päť rokov. Rezort už v auguste deklaroval, že chce na riešení sanácie a výbere vhodnej metódy spolupracovať s hlavným mestom i mestskou časťou Vrakuňa.

Sanáciu tejto toxickej skládky však s najväčšou pravdepodobnosťou zabezpečí štát, keďže bola legálna. So sanačnými prácami by sa malo začať v prvom kvartáli budúceho roka. MŽP chce na to vziať finančné prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Rozloha skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova, ktorá sa nachádza na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu, ktorý sa tu vyvážal z chemických závodov v 60. až takmer 80. rokoch minulého storočia. Pre chemickú skládku došlo aj k znečisteniu podzemnej vody vo Vrakuni, preto tu od roku 2002 platí zákaz využívania vody zo studní. Envirorezort apeluje na ľudí, aby tento striktný zákaz naďalej dodržiavali.

(TASR)

Páčil sa vám článok?