Úspešne bojujú s čiernymi skládkami

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nelegálne skládky odpadu sú jedným z trvalých problémov mesta Bratislava i jednotlivých mestských častí, zjavne však nie sú problémom neriešiteľným - v Novom Meste v poslednom čase registrujú pokles ich počtu.

V správe referátu životného prostredia miestneho úradu o aktuálnej situácii v tejto oblasti sa konštatuje, že z dvadsiatich siedmich evidovaných neriadených skládok do septembra zlikvidovali desať. V štyroch lokalitách na podnet miestneho úradu odstránili čierne skládky vlastníci pozemkov, na ktorých odpad ležal, v dvoch prípadoch v spolupráci s miestnym úradom vyzbierali odpad sami občania priľahlých domov a najväčšiu čiernu skládku - na Zátiší - zlikvidovala mestská časť v spolupráci s hlavným mestom. V ďalších dvoch prípadoch prisľúbili vlastníci pozemkov odstrániť neriadené skládky do konca roka.

Za pozitívum v mestskej časti pokladajú skutočnosť, že sa prestali masovo vytvárať nové veľké neriadené skládky. „Nie je to ani rýchly ani momentálny jav, ale výsledok niekoľkoročného pôsobenia, počas ktorého sme si našli vhodné metódy, ako proti čiernym skládkam bojovať,“ hovorí vedúca referátu životného prostredia Miriam Kamhiyeková.

Základným princípom je pre nich likvidácia skládky hneď na začiatku jej vzniku. „Aj občania a majitelia nehnuteľností si už uvedomujú, že čím skôr sa skládka odstráni, tým je to lacnejšie a menej prácne,“ dodáva M. Kamhiyeková. Toto vedomie je výsledkom častých návštev referentov životného prostredia a ich komunikácia s občanmi, presná evidencia toho, čo sa vonku deje. Podarilo sa im tiež presvedčiť vlastníkov nehnuteľností, kde boli veľké skládky, že ak si splnia povinnosť vlastníka a dajú nehnuteľnosť do poriadku, miestny úrad ľahšie dohliadne na udržiavanie poriadku.

Pri likvidácii veľkých skládok spolupracujú s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu, malé skládky odstraňujú vlastníci pozemkov ihneď vo svojej réžii. Začali tiež účinne spolupracovať s obvodným úradom životného prostredia, ktorý tiež pôsobí na vlastníkov pozemkov pod skládkami. Jednak je to v súlade so zákonom a jednak je to asi jediná cesta - asi nikto nepozná prípad, keď sa podarilo vypátrať skutočne zodpovedného, teda pôvodcu skládky. Týmto smerom zrejme cesta nevedie.

Páčil sa vám článok?