Topole nešíria alergény, ale skôr tieň

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestskú časť Dúbravka v nasledujúcich rokoch čaká v oblasti správy zelene viacero noviniek, bežnou je nová zmluva na jej údržbu, výnimočnou bude náprava nevhodne vysadených stromov a iných väčších drevín.

Ako nás informoval vedúci odboru životného prostredia Ján Cibuľa, ochota obyvateľov pred vari tridsiatimi rokmi pomôcť pri zazelenení nového sídliska postaveného na planine si stále zasluhuje uznanie. Na druhej strane priniesli tieto aktivity v známej akcii Z aj neželané ovocie. Tým, že stromy vysádzali neodborníci, dochádza dnes k nežiaducemu zatieneniu bytov až do výšky tretieho poschodia, alebo čo je ešte horšie, môžu byť ohrozené základy bytových domov. Ľudia totiž vysádzali stromy príliš blízko budov a nevedeli reálne odhadnúť, do akých rozmerov dorastú. Dnes košaté koruny bránia prístupu slnka do nižšie situovaných bytov a korene sa tlačia pod základy.

Ján Cibuľa upozorňuje, že túto hrozbu verejnosť ešte stále vníma ako menej závažnú, než poletujúce páperie zo samičích topoľov. „Mylne sa domnievajú, že toto páperie negatívne pôsobí na alergikov. Nie je to však celkom tak. Páperie neobsahuje peľ, ale zrelé semienka. Viac škody v skutočnosti narobí tým, že znečisťuje vonkajšie plochy i interiéry bytov,“ vysvetľuje J. Cibuľa. Tomu sa dá predísť hlbokým rezom samičích topoľov, ktorý obmedzí tvorbu páperia na 3 až 4 roky.

Aj s touto otázkou sa bude musieť popasovať víťaz súťaže o správcovstvo zelene v Dúbravke, ktorý vzíde z ponúk podaných do 21. novembra. Jeho povinnosťou bude okrem komplexnej starostlivosti o zeleň aj jarné upratovanie, letná údržba verejných priestranstiev a komunikácií III. A IV. triedy, starostlivosť o ihriská a lavičky v parkoch.

Páčil sa vám článok?