Back to Street - vráťme život do ulíc

10.8.2014
0
Back to street - vráťme život do ulíc - streetball_za_racu
Páčil sa vám článok?

Moja generácia si pamätá Raču ako miesto, kde sa pravidelne stretávali športovci nielen z Rače, ale aj širokého okolia. Aj s odstupom rokov si s úsmevom spomeniem, ako sme sa s kamoškami tešili na streetballové akcie na Záhumeniciach. Ako každú bláznivú mladú babu, aj nás, samozrejme, zaujímali viac vyšportovaní chalani v kraťasoch a tielkach ako samotné zápasy, ale tie soboty mi chýbajú. Že sme v tom neboli samé, svedčí fakt, že čím neskôr sme prišli, tým ťažšie sa nám dostávalo k ihrisku, aby sme mali čo najlepší výhľad.

Časom sme dospeli a musím sa priznať, že presne ani neviem, kedy sa tieto akcie vytratili. Na stránke organizátorov som našla len smutný odkaz spred piatich rokov. Môj kedysi obľúbený turnaj sa opäť tento rok nekoná a jeho tradíciu dodnes nikto neobnovil. Ihrisko na Tbiliskej vyzerá po rokoch ako bez duše - vyblednuté čiary, ošarpaný asfalt, koše, na ktorých sa tiež podpísal zub času. Sama seba sa pýtam, prečo sa v Rači nenašiel nikto, kto by prebral štafetu po odchádzajúcej generácii „streetballákov“, a podujatie, ktoré si roky budovalo meno, behom pár rokov zapadlo prachom zabudnutia. Nemá súčasná generácia dospievajúcich záujem o šport alebo je problém niekde inde? Je pri súčasnej byrokracii náročné zorganizovať podobnú akciu alebo sa do toho len nikomu nechce? Viem, päť rokov je dlhá doba, ale neverím tomu, že je taká dlhá, aby sa už nedalo nič urobiť s podujatím, ktoré zanechalo spomienky v srdci každého mladého Račana.

S priateľmi z Našej Rače sme si povedali, že stojí za to obnoviť to, čo v Rači kedysi stálo zato. Stačilo vypísať pár žiadostí, zabezpečiť pár organizačných záležitostí a div sa svete, ľady sa pohli.

V sobotu 16. augusta 2014 môžeme spoločne vrátiť život na jedno z mnohých miest, kde to kedysi žilo. Verím, že sa nám podarí nadviazať na jednu zo športových tradícií, ktorá dostala Raču do povedomia športovcov v širokom okolí. Veľmi ma teší, že myšlienka obnovenia streetballu v Rači oslovila aj baby z Good Angels Košice a zlatých chalanov z bratislavského Interu. Tí si zmerajú sily v exhibičnom zápase, ktorý sme pripravili na záver BACK TO STREET. Pri tejto akcii chceme Rači ukázať, že športoviská pre nás všetkých sa dajú opravovať a udržiavať rýchlo, jednoducho a lacno, stačí len CHCIEŤ. Po turnaji nebude, samozrejme, chýbať „hustá“ afterparty. Na turnaj sa môže prihlásiť hocikto, vítaní sú všetci, čo majú radi šport, chcú sa v sobotu príjemne zabaviť, zažiť nezabudnuteľnú turnajovú atmosféru.

Viac informácií o turnaji zverejníme na našom facebookovom profile NašaRača, alebo priamo na stránke www.nasaraca.sk. Tam si nájdu všetky potrebné informácie aj záujemcovia, ktorí sa chcú zúčastniť ako hráči.

Lucia Veselská, zakladateľka a predsedníčka Naša Rača


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?