Obyvateľov Rusoviec už osem rokov trápi hluk z policajnej strelnice

7.2.2014
0
Obyvateľov rusoviec už osem rokov trápi hluk z policajnej strelnice - rusovce_strelnica1
Páčil sa vám článok?

Obyvateľov Rusoviec už osem rokov trápi hluk a nebezpečenstvo zo streľby na policajnej strelnici, ktorá sa nachádza na Vývojovej ulici, neďaleko príbytkov Rusovčanov. V októbri 2012 ministerstvo vnútra prisľúbilo, že strelnicu zruší. Presťahovať ju ministerstvo plánovalo počas roka 2013. Svišťanie guliek však v Rusovciach počuť stále.

Po tom, ako Rusovčania predložili ministerstvu petíciu za zrušenie výcviku špeciálnych jednotiek v bývalom vojenskom objekte v júli 2012, kompetentní im prisľúbili strelnicu zrušiť. Nejde však iba o ústretový krok pre obyvateľov lokality. Hlavným dôvodom, prečo ministerstvo plánuje strelnicu zrušiť, je fakt, že pozemky pod areálom sú súkromné a ministerstvo za ne platí státisícové nájmy, čo sa z pohľadu verejných financií javí ako neefektívne. Výkup pozemkov, vzhľadom na úsporné opatrenia štátneho rozpočtu, neprichádza do úvahy. Navyše lokalita, v ktorej sa výcvikové stredisko nachádza, je v územnom pláne vyčlenená pre výstavbu rodinných domov.

V júli 2012 nás Alena Koišová z ministerstva vnútra informovala, že objekt plánujú premiestniť do Stupavy, pričom už vtedy sa vraj vykupovali pozemky a robili projektové práce. „Výcvikový priestor v Stupave neumožňuje precvičovať všetky špecializácie, ktoré tento útvar zastrešuje, a nedokáže uspokojiť ani jeho kapacitné požiadavky. V súčasnosti prebieha proces tipovania vhodných lokalít a objektov na presťahovanie výcvikových aktivít útvaru. Tento proces je organizačne a časovo náročný, keďže nový výcvikový priestor musí zodpovedať potrebám útvaru,“ uviedol dnes Peter Lazarov z tlačového odboru ministerstva vnútra. Ministerstvo podľa neho v súčasnosti plánuje vybudovať Národné protiteroristické centrum, na ktoré má dostať peniaze z eurofondov. „Momentálne prebieha intenzívny proces výberu vhodných lokalít, a ak budeme úspešní, všetky výcvikové aktivity útvaru sa presunú do tohto centra,“ uviedol Lazarov. Kedy by však mohlo strelnicu v Rusovciach konečne zahaliť ticho, nám presne povedať nevedel.

Rusovčania sú nešťastní, avšak ministerstvo na svoju obhajobu tvrdí, že sa snaží obyvateľom vyjsť v ústrety. Strelecký výcvik obmedzilo na pracovné dni od 8.15 do 12.00 h., nočné a poobedňajšie streľby trvalo zrušilo a pyrotechnickú činnosť či nácvik s vrtuľníkom čiastočne presunuli do vojenského výcvikového strediska Lešť.

(mch)
Foto - Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?