Nocľaháren Depaul je v Bratislave už sedem rokov

20.12.2013
0
Nocľaháren depaul je v bratislave už sedem rokov - noclaharen_bezdomovci
Páčil sa vám článok?

Už sedem rokov prichádzajú každý večer ľudia bez domova do Nocľahárne Depaul Slovensko, aby tu našli bezpečie, stravu a posteľ. Doteraz poskytla nocľaháreň 330.000 nocľahov pre 4040 ľudí bez domova.

Nocľaháreň je nízkoprahová, a teda prístupná všetkým - aj ľuďom bez dokladov, pod vplyvom alkoholu, v zlom fyzickom stave, alebo ľuďom s obmedzenými prostriedkami. V tomto období využíva nocľaháreň 150 až 170 klientov, v krízovej situácii je schopná prichýliť až 200 klientov.

Večer 21. decembra 2006 zaľahlo prvých deväť klientov do postelí v prístavbe bývalej výrobnej haly. Táto noc zavŕšila proces, na začiatku ktorého bola smrť 19 ľudí bez domova, ktorí predchádzajúcej zimy prišli v uliciach Bratislavy o život. "Ľudia vtedy zaplatili životom za to, že mesto nemalo vytvorenú koncepciu práce s ľuďmi bez domova a úplne absentovali nízkoprahové služby," hodnotí situáciu pred siedmimi rokmi riaditeľ Depaul Slovensko Juraj Barát.

Nízkoprahový režim podľa jeho slov robí túto nocľaháreň nenahraditeľným článkom v systéme pomoci ľuďom v núdzi. V súčasnosti tvoria ľudia pod vplyvom alkoholu 35 percent všetkých klientov. Ďalšou významnou skupinou sú ľudia s psychickými alebo mentálnymi poruchami, ktorých je odhadom asi 30 percent. "V porovnaní s inými krajinami je problém bezdomovectva vypuklý aj z toho dôvodu, že u nás doplácame na chýbajúce služby v iných oblastiach. Veľká časť klientov napríklad trpí psychickými poruchami a na ulici skončili iba preto, že sa im nedostalo odbornej pomoci. Vo vyspelých krajinách skončia títo ľudia v zariadeniach pre psychický chorých a tu skončia na ulici. Podobne doplácame na absenciu sociálnych bytov pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva alebo chýbajúce zariadenia pre mladých opúšťajúcich detské domovy," vysvetlil Barát.

Aj v nízkoprahovej nocľahárni chystajú pre ľudí bez domova Vianoce. "Každý rok sa snažíme klientov presvedčiť, že strata domova ešte neznamená, že stratili aj svoju ľudskosť, svoju dôstojnosť a svoju hodnotu," povedal manažér Nocľahárne sv. Vincenta de Paul Marián Gliganič. Pre každého klienta majú vianočný darček a navyše, počas vianočných sviatkov, bude nocľaháreň otvorená celý deň. "V tomto čase sú totiž všetky obchody a nákupné centrá pozatvárané a ľudia na ulici sa nemajú kam ísť zohriať. Budeme premietať filmy, zabezpečíme teplo, stravu, občerstvenie a veríme, že nám ľudia prinesú aj nejaké koláčiky. Dúfam, že aj naši klienti zažijú trochu vianočnej atmosféry," konštatoval.

Depaul Slovensko je nezisková organizácia, ktorá v Bratislave prevádzkuje nízkoprahové zariadenia pre ľudí bez domova. Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul denne využíva približne 150 ľudí bez domova. Poskytuje v nej ubytovanie, stravu, možnosť osobnej hygieny, šatstvo a sociálne poradenstvo. V dvoch útulkoch (útulok sv. Lujzy de Marillac a útulok sv. Vincenta) poskytujú prístrešie a celodennú opateru pre ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej situácii, alebo klientom, ktorých celková situácia je navyše skomplikovaná zlým zdravotným stavom. V Ošetrovni sv. Lujzy sú ambulantné služby pre ľudí bez domova, ročne poskytujú v Bratislave pomoc vyše 1100 ľuďom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?