Na Detvianskej sme zanedbanú zeleň nenašli

12.10.2013
0
Na detvianskej sme zanedbanú zeleň nenašli - detvianska1
Páčil sa vám článok?

Čitateľka z Rače sa na nás obrátila so sťažnosťou, že sa o stromy a zeleň na Detvianskej ulici nikto poriadne nestará. Nedávno tadiaľ prechádzalo množstvo návštevníkov vinobrania a Račania sa vraj museli hanbiť za nepokosenú trávu.

Keď sme sa však boli na mieste pozrieť, zistili sme, že zeleň na Detvianskej môže byť príkladom pre iné mestské časti. Náhradná výsadba stromov je vo výbornom stave a nie ako v iných častiach mesta.

Dreviny na Detvianskej vysadili v rámci revitalizácie a aj ako náhradnú výsadbu za vyrúbané stromy. „Všetky vysadené stromy sú vitálne, v dobrej kondícii, žiaden nie je vyschnutý. Sedem kusov drevín bolo investorom v rámci náhradnej výsadby v roku 2012 vymenených, nakoľko vyschli, no odvtedy sú všetky v poriadku,“ uviedla račianska hovorkyňa Eva Miklánková. Nové stromy sa vysádzali aj na Alstrovej ulici, kde však nevhodne zvolili druh stromov v stromoradí, ktoré tak bezprostredne po výsadbe vyschli a po extrémne mrazivej zime väčšina z nich aj vymrzla. „Tieto stromy boli v plnej miere nahradené novým stromoradím, vzrastlejších a vhodnejších stromov, a momentálne sú v stopercentnom stave,“ uviedla Miklánková.

Je zjavné, že aj kry sú udržiavané a začínajú vytvárať zapojenú, ucelenú výsadbu v zmysle projektu. „Niektoré dreviny, žiaľ, podliehajú častému vyšliapavaniu a ničeniu zo strany návštevníkov aj obyvateľov kvôli blízkym prevádzkam, do ktorých prechádzajú cez zeleň a krátia si tak cestu,“ uviedla Miklánková.

Čitateľka sa sťažovala aj na nepokosenú trávu a prerastajúcu burinu na tejto ulici. Trávnaté plochy sa však na Detvianskej nenachádzajú, a podľa miestneho úradu sa kosenie na okolitých plochách v správe mestskej časti vykonáva podľa harmonogramu počas celého vegetačného obdobia.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?