Plánovaný výrub stromov v Lamači plynári ešte prehodnotia

19.9.2013
0
Plánovaný výrub stromov v lamači plynári ešte prehodnotia - bakosova_protest
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Bratislava- Lamač sa dnes uskutočnilo stretnutie zástupcov samosprávy a spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Témou bol plánovaný výrub takmer 50 stromov na Bakošovej ulici, proti ktorému sa ostro postavili občania Lamača.

Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia občanov, ktorí proti výrubu spísali 12. septembra petíciu. Nesúhlasia s argumentmi plynárov, že stromy a ich koreňový systém ohrozuje plynovodné potrubie. Dôvodia tým, že revízna správa z apríla tohto roku uvádza, že z hľadiska bezpečnosti plynovodu sú splnené podmienky prevádzky. Navyše, podľa občanov, doteraz sa na Bakošovej nevyskytla porucha plynovodného potrubia.

Referent Miestneho úradu Bratislava-Lamač pre životné prostredie Marek Poláš informoval, že správne konanie vo veci výrubu stromov nebolo pozastavené, no na základe ostrých námietok občanov si mestská časť žiada relevantné a presné dôvody výrubu, ktorý sa mal podľa pôvodných plánov dotknúť 49 dospelých stromov. Starosta Peter Šramko na to nadviazal slovami, že obec nepripustí výrub, ak SPP nedodá  exaktné príklady, ako stromy ohrozujú bezpečnosť. "Bez toho sa od nás kladného stanoviska nedočkáte," uviedol Šramko. Starosta Lamača aj prítomní občania zopakovali svoje výčitky, prečo sa výrub z dôvodu bezpečnosti naplánoval až teraz, keď stromy rastú na ulici takmer 40 rokov. "Ak sme teraz ohrození, doteraz sme ohrození neboli?" opýtala sa zástupkyňa občanov.

Manažérka SPP pre komunikáciu Ivana Zelizňáková na stretnutí zopakovala stanovisko spoločnosti, že SPP má záujem riešiť prípad v spolupráci s mestskou časťou a nájsť riešenie, ktoré by bolo akceptovateľné aj pre občanov. "Spoločnosť však chce dôsledne pristupovať k prevencii v prípadoch, kde je riziko, že poškodením plynovodu môžu byť ohrozené zdravie, životy i majetky občanov," zdôraznila Zelizňáková. Obe strany sa na stretnutí dohodli, že plynári za prítomnosti občanov ešte raz preveria trasovanie plynovodu na Bakošovej ulici a vytýčia konkrétne miesta, kde je reálny predpoklad poškodenia plynovodu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?