Lamačania protestovali proti výrubu stromov na Bakošovej

12.9.2013
0
Lamačania protestovali proti výrubu stromov na bakošovej - bakosova_protest
Páčil sa vám článok?

Približne 50 občanov bratislavského Lamača sa dnes zišlo, aby vyjadrilo protest proti výrubu stromov na Bakošovej ulici. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) chce na tomto mieste odstrániť 49 dospelých stromov. Dôvodí tým, že stromy zasahujú do ochranného pásma plynovodu a ich koreňová sústava môže poškodiť plynovodné potrubie.

Obyvatelia tieto argumenty spochybňujú. Odvolávajú sa na to, že zo strany SPP neboli dostatočne preukázané dôvody, pre ktoré je potrebné stromy vyrúbať. "Ak sa odvolávajú na to, že stromy je potrebné vyrúbať kvôli bezpečnosti, nerozumiem tomu, prečo revízna správa SPP z apríla tohto roku konštatuje, že plynovod je z hľadiska bezpečnosti spôsobilý ďalšej prevádzky," uviedla pre TASR členka komisie životného prostredia miestneho zastupiteľstva v Lamači Monika Dobrovodská. "Navyše, v tejto správe sa tiež konštatuje, že doteraz na Bakošovej neboli hlásené žiadne poruchy," dodala.

Polemizovala tiež s názorom, že smreky, ktoré medzi plánovanými stromami na výrub majú väčšinu, môžu svojimi koreňmi poškodiť potrubie. "Smreky majú plytký koreňový systém, ktorý zasahuje do 30-centimetrovej hĺbky, no potrubie pre strednotlakový plyn, ktorý tu je, musí byť podľa normy umiestnené minimálne v hĺbke 80 cm," upozornila Dobrovodská.

Obyvatelia tvrdia, že neobstojí ani dôvod uskutočniť výrub preto, lebo pri prípadnej poruche by stromy bránili urgentnému zásahu plynárov. "Stromy tu rastú 40 rokov, doteraz ich to prečo netrápilo?" opýtala sa jedna z obyvateliek ulice. Zástupcovia SPP na tieto výčitky neodpovedali, na stretnutie, ktoré bolo zvolané ako ústne pojednávanie v rámci správneho konania, neprišli.

Občania na mieste spísali petíciu proti výrubu stromov. Podľa referenta životného prostredia miestneho úradu v Lamači Mareka Poláša budú námietky občanov súčasťou rozhodnutia mestskej časti, ktoré správne konanie v súvislosti s výrubom stromov zastaví. Poláš predpokladá, že SPP sa proti rozhodnutiu samosprávy odvolá a vec bude posudzovať Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave.

Manažérka SPP pre komunikáciu Ivana Zelizňáková vysvetlila neúčasť zástupcu SPP na stretnutí chorobou zodpovedného pracovníka. "Ak sa táto informácia nedostala ku kompetentným pracovníkom miestneho úradu a zástupcom občanom, ospravedlňujeme sa za to," uviedla Zelizňáková.

Zdôraznila, že SPP chce hľadať riešenie vzniknutej situácie spolu s mestskou časťou. "Naša spoločnosť si uvedomuje aj svoju spoločenskú zodpovednosť, ktorú v prípade ochrany životného prostredia má, je potrebné však pripomenúť aj to, že zo zákona je tiež zodpovedná za bezpečnú prevádzku plynovodov, a tým aj za zdravie a majetok občanov, ktorý môže byť v dôsledku poruchy plynovodu ohrozený," dodala zástupkyňa SPP.

(TASR)

Páčil sa vám článok?