ZOO Bratislava zbiera pre zvieratká staré hračky a plachty

21.8.2013
0
Zoo bratislava zbiera pre zvieratká staré hračky a plachty - zoo_bratislava
Páčil sa vám článok?

Nepotrebné hračky, staré obliečky, plachty či obnosené oblečenie môžu záujemcovia nosiť do bratislavskej Zoologickej záhrady. ZOO priebežne počas celého roka žiada svojich fanúšikov o pomoc, zbiera veci, ktoré dokáže ďalej využiť pre zvieratá a aj takto sa snaží ušetriť finančné prostriedky.

Počas leta potrebuje tiež lodne na mäso, aby do nich zvieratám v horúcich dňoch prichystala zmrzlinu – zamrazenú vodu s ovocím či zeleninou.

Orangutany sumatrianske sa radi schovávajú v posteľných obliečkach, dekách či plachtách, šimpanzy učenlivé si zase z oblečenia stavajú hniezda, opisuje využitie prinesených vecí Katarína Matejovičová zo ZOO. Vraví, že šimpanzy sa niekedy snažia do oblečenia aj odieť.

Zamestnanci však staré šatstvo využívajú aj ako enrichmentovú pomôcku. "Vypcháme napríklad rukáv košele drevitou vlnou, pridáme tam oriešky či hrozienka a zaviažeme konce. Takto upravený rukáv dáme opiciam, ktoré sa s ním veľmi potrápia, kým dostanú pochúťku," priblížila pre TASR Matejovičová.

Deky či paplóny slúžia tiež na zateplenie prístreškov a búd zvierat v zime. Od ľudí už ZOO po zverejnení výzvy dostala aj prútené košíky, ktoré využíva ako hniezda, misky na krmivo či bydlá pre exotické vtáctvo. Svoje využitie nájdu aj rôzne hračky - drevené, plastové i plyšové. Matejovičová hovorí, že ich obľubujú najmä ľudoopy.

"Ľudia prinášajú veci, ktoré by inak vyhodili a možností, čo darovať, je veľa. Keďže máme obmedzené skladovacie kapacity, žiadame ľudí o pomoc priebežne, a to podľa toho, ktorá 'komodita' sa nám míňa," vysvetlila. Medzi najnovšie výzvy patria tiež hliníkové nádoby - lodne na mäso, ktoré ZOO využije pri príprave zmrzlín pre zvieratá. "Plastové nádoby nám praskajú."

Záujemcovia môžu darované veci nechať v ZOO na vrátnici.

(TASR)

Páčil sa vám článok?