Račania súhlasia so starostom a pesticídový postrek nechcú

20.5.2013
0
Račania súhlasia so starostom a pesticídový postrek nechcú - komare_postrek1
Páčil sa vám článok?

Starosta Rače Peter Pilinský zamietol žiadosť bratislavského magistrátu na participovaní mestskej časti na celoplošnom postreku komárov látkou Kontakt. Na toto rozhodnutie pozitívne zareagovali nielen občania Rače, ale aj iných bratislavských mestských častí, ktorí boli v minulosti tiež vystavení celoplošným postrekom.

Starosta Rače je presvedčený, že celoplošný postrek nie je veľmi účinný. "Nehovoriac o tom, že takmer každý rok prichádza jeho aplikovanie neskoro. Pesticídy a konkrétne cypermethrin v postrekovej látke Kontakt sú veľmi nebezpečné chemikálie, ktoré zamorujú životné prostredie," povedal Pilinský, pričom svoje tvrdenia opiera o poznatky odborníkov.

"Vôbec neuznávam postrekovanie proti komárom z lietadla, pretože nebezpečné chemické látky prichádzajú do kontaktu s človekom, čo má negatívny vplyv na zdravie. Pri postrekoch komárov sa kompetentní zatiaľ nikdy nepýtali na odbornú radu, na množstvá potrebných chemikálií či lokality, ktoré treba prednostne riešiť," doplnil Prof. Jozef Halgoš z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Jeho kolega z katedry ekológie Tomáš Derka odporúča v boji proti komárom osvedčené spôsoby. "Keďže komáre sa v blízkosti ľudských obydlí zvyknú liahnuť v kvetináčoch, sudoch či zabudnutých nádobách s vodou, treba do nich preventívne pridať kvapku odmasťovacieho prostriedku, ktorý naruší povrchovú vrstvu, čo zabráni vyliahnutiu komárov. Treba vylievať vodu z nádob, kosiť vysokú trávu a buriny a nebyť vonku v exponovaných hodinách, teda asi 30 - 60 minút pred západom slnka, keď komáre najviac útočia. Komáre nie sú, keď fúka vietor a je slnečno, ale vyroja sa pred búrkou, radí Derka.

(TASR)

Páčil sa vám článok?