Bratislavčania môžu túto sobotu pozorovať orliakov morských

24.1.2013
0
Bratislavčania môžu túto sobotu pozorovať orliakov morských - orliak_morsky
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí ornitológovia v sobotu 26. januára 2013 organizujú pozorovanie majestátnych orliakov morských na Dunaji s odborným výkladom. Záujemcovia môžu prísť ku Galérii Danubiana na Hrušovskej zdrži, kde budú od 9.00 do 14.00 h skúsení ornitológovia. Okrem orliaka morského bude možné pozorovať viaceré druhy rôznofarebných kačíc, ktoré sa tu vyskytujú iba v zime.

Počas zimných mesiacov sa v blízkosti Dunaja zdržuje väčšie množstvo orliakov morských – charizmatických dravých vtákov viazaných na vodné prostredie. S rozpätím krídel až 2,5 m je orliak morský najväčším domácim dravým vtákom. Často ho možno vidieť, ako vytrvalo krúži nad vodnou hladinou, kam sa spúšťa za potravou – rybami či vodnými vtákmi. V zime nepohrdne ani zdochlinami a sústreďuje sa najmä na choré a zoslabnuté jedince.

Na Slovensku hniezdi len ojedinele, počas zimného obdobia sa však v okolí Dunaja vyskytuje väčšie množstvo jedincov zo severnej Európy. Počet zimujúcich orliakov morských na Slovensku sa odhaduje na 40 až 100 jedincov.

Každoročne sa v januári uskutočňuje ich medzinárodné sčítanie na slovensko-maďarsko-rakúskom úseku Dunaja. V sobotu 26. januára 2013 sa uskutoční už 12. ročník tejto akcie, na ktorej sa zúčastňuje približne 50 dobrovoľníkov.

Pre záujemcov o sobotné pozorovanie orliakov morských pri galérii Danubiana je pripravené pozorovacie stanovisko. K dispozícii bude odborný komentár a ďalekohľady.

(brn)

Páčil sa vám článok?