Xiland sa už nechce súdiť o prenájom Jaroveckého ramena

23.10.2012
0
Xiland sa už nechce súdiť o prenájom jaroveckého ramena - Jarovecke rameno
Páčil sa vám článok?

Firma Xiland, s ktorou štát zrušil zmluvu na 99-ročný nájom pozemkov pri Jaroveckom ramene a v Petržalke, sa o jej platnosť už súdiť nebude. Žalobu, ktorú podala na Okresný súd Bratislava 5 totiž minulý štvrtok stiahla. Súd by mal konanie zastaviť.

Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik uzatvorili s Xilandom v roku 2008 zmluvu na 99-ročný prenájom 300 hektárov pozemkov v katastri bratislavských lokalít Petržalka a Jarovce za 51.118 eur ročne. Vtedajší riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Roman Straka označil túto zmluvu za výhodnú, keďže ňou štát opäť dosiahol kontrolu nad územím, ktoré predtým cez zmluvy o vecných bremenách spravovalo Družstvo Lužné lesy. Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý bol dočasne poverený vedením ministerstva životného prostredia, ho neskôr pre pomalý postup pri vypovedaní spomínanej zmluvy odvolal z funkcie. Koaličná SNS v tom čase prišla o envirorezort. Čaplovič prikázal riaditeľom oboch vodohospodárskych podnikov vypovedať zmluvu s Xilandom.

Zmluva s Družstvom Lužné lesy so sídlom v Banskej Štiavnici spôsobovala podľa Straku VV viaceré problémy. O prenájom pozemkov v lokalite Jaroveckého ramena prejavila záujem spoločnosť Xiland, ktorá sa ponúkla, že pomôže s družstvom dohodnúť zrušenie zmlúv o vecných bremenách. Tieto zmluvy tak boli 16. septembra 2008 zrušené a v ten istý deň podpísala Vodohospodárska výstavba zmluvu o prenájme so Xilandom. Spoločnosť chcela v záplavovej oblasti vybudovať športovo-rekreačný areál pre verejnosť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?