V Lamači bude v stredu Veľtrh sociálnych aktivít

15.10.2012
0
V lamači bude v stredu veľtrh sociálnych aktivít - Den chudoby
Páčil sa vám článok?

Veľtrh sociálnych aktivít 2012 sa uskutoční v stredu 17. októbra 2012 popoludní v obchodnom centre Galéria Tesco Lamač v Bratislave. Je to už siedmy ročník prezentácie organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi, postihnutým či osamelým občanom.

Veľtrh sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa chudoby - 17. októbra a organizuje ho Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) v spolupráci s Magistrátom mesta Bratislava a obchodným centrom Tesco Lamač.

Program Veľtrhu sociálnych aktivít sa bude konať od 15.00 do 19.00 h. Formou panelovej výstavy predstaví organizácie a aktivity, ktoré pomáhajú zmierňovať chudobu viac ako 700.000 Slovákov. Prezentovať sa bude 18 organizácií, ktoré na Slovensku pracujú s deťmi na ulici, s bezdomovcami, pomáhajú starým a chorým, týraným a osamelým matkám s deťmi v núdzi či zdravotne postihnutým občanom a venujú sa poradenstvu. V úvode programu vystúpia predstavitelia organizátorov, v kultúrnom programe budú účinkovať medzigeneračný súbor Experiment 3 G, nevidiaci spevák Maroš Bango a ďalší.

Podujatie je len prezentačné a nie je spojené so zbierkou. Koná sa v prostredí obchodného centra a konzumu, ktoré je v kontraste s chudobou a sociálnymi problémami ľudí. Má prispieť k osloveniu verejnosti a k tomu, aby bola vnímavejšia k ľuďom, ktorí sa ocitli v existenčných problémoch, i k tým, ktorí sú ochotní účinne im pomáhať.

Sedemnásty októbrový deň nebol vybraný náhodne, viaže sa k menu francúzskeho katolíckeho kňaza Josepha Wresinského (1917-1988). Na jeho podnet sa 17. októbra 1987 na námestí Trocadero v Paríži zišlo okolo 100.000 ľudí zo všetkých sociálnych vrstiev a z rôznych končín sveta s cieľom vyvinúť tlak na spoločnosť, aby rešpektovala ľudské práva. Súčasne slávnostne osadili pamätnú tabuľu všetkým obetiam hladu, nevedomosti a násilia so známym Wresinského výrokom: "Kde sú ľudia odsúdení na život v chudobe, tam sú porušované ľudské práva. Zjednotiť sa pre ich dodržiavanie je našou svätou povinnosťou".

(TASR)

Páčil sa vám článok?