Vodári zrekonštruovali pre verejnosť Vodárenskú záhradu

26.9.2012
0
Vodári zrekonštruovali pre verejnosť vodárenskú záhradu - Vodarenska1
Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., splnila, čo si na jar predsavzala a odovzdala bratislavskej verejnosti do užívania zrekonštruovanú Vodárenskú záhradu. Nachádza sa v areáli Vodárenského múzea na Devínskej ceste a je bezbariérovo prístupná nielen z Devínskej cesty, ale aj od Karloveského ramena, kde ju utvorili cyklistom jazdiacim po nábrežnej cyklotrase.

Prvá etapa obnovy záhrady stála 200-tisíc eur. „Veľa peňazí sme museli investovať na spevnenie svahu od Devínskej cesty, ktorý sa zosúval. Samotný mobiliár bola asi tretina ceny," povedal riaditeľ Vodárenského múzea Milan Trstenský. Záhradu chceli pôvodne otvárať už v lete. Mali však problémy s výberom dodávateľov. "Niektoré práce boli tiež trochu zložitejšie, ako sme očakávali, najmä spevňovanie svahu a výstavba schodiska," dodal.

Park o rozlohe približne jeden hektár je kombináciou lužného lesa a otvorenej záhrady. V mieste, kde sa spája záhrada s cyklotrasou, vznikol cyklopoint a drevené plató. Tam nájdu návštevníci miesto na odkladanie bicyklov, informačné tabule, lavičky a blízko sú aj detské prvky. Na drevenom pódiu sa zase budú môcť usporadúvať rôzne podujatia. Cyklopoint postupne doplnia aj prístreškom.

Prioritou bolo využiť v záhrade vodu rôznymi spôsobmi. Pribudli nielen pitné fontánky, ale v záhrade môžu návštevníci nájsť aj fontánu chlapca s volavkou, ktorá je vernou replikou pôvodnej fontány, ktorá stála na mieste dnešného mosta Lafranconi, kde boli kedysi záhrady a vila Lanfranconi.

Záhrada je pre verejnosť otvorená počas sezóny od 15. apríla do 15. septembra od 8.00 do 21.00 h. Mimo sezóny, teda od 1. marca do 14. apríla a od 16. septembra do 30. novembra, do nej môžu Bratislavčania prísť od 10.00 do 18.00 h. V zime bude záhrada pre verejnosť uzavretá.

Na budúci rok chce BVS pokračovať v revitalizácii Vodárenskej záhrady, ktoré bola ešte vlani nevyužívanou podnikovou záhradou a dnes je novým verejným parkom.

(pol)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?