Vo vajnorských viniciach oberajú prvé tohtoročné hrozno

20.8.2012
0
Vo vajnorských viniciach oberajú prvé tohtoročné hrozno - Hrozno biele
Páčil sa vám článok?

Vajnorskí vinohradníci začali s oberačkami hrozna. Majú 150 hektárov viníc na úbočiach Malých Karpát, od Rače až po Svätý Jur. Prvým hroznom na víno, či skôr burčiak, tradične býva skorá odroda Irssay Oliver.

Na hone Hoffre s výmerou okolo 2,5 hektára sme dnes zastihli vari tucet oberačov. Sú to sezónni brigádnici, ktorí už roky prichádzajú do Vajnôr na výpomoc z Púchova. "Úroda v porovnaní s minulým rokom je takmer rovnaká. Pod celkový zber sa určite podpíše enormné sucho. Vo vinohradoch riadne nezapršalo už vyše jeden a pol mesiaca. Hrozno už v podstate vyživuje len ker," povedal pre TASR vedúci vajnorských vinohradov Dušan Kozmoň.

Prvých dnešných 50 ton irssaya pôjde na výrobu burčiaka. Vo Vajnoroch budú v sobotu dožinky, na ktorých kvalitný, presne načasovaný burčiak z miestnych pivníc nesmie v ponuke chýbať. "Toto skoré hrozno má ešte nízku cukornatosť, pohybuje sa okolo 16 až 17 stupňov na stupnici muštomera. Ale aj to je veľmi dobrý výsledok pre odrodu, akou je Irssay Oliver. Očakávam, že neskoršie odrody, ako napríklad leánka či rizlingy, dosiahnu v cukornatosti kabinetné prívlastky," doplnil vajnorský družstevný vincúr Miroslav Dziak.

Ak sa vínam zadarí tak ako v minulom roku, budú môcť byť vajnorskí vihoradníci a vinári nadmieru spokojní. Excelentný kúsok sa im podaril s miestnou typickou odrodou Pesecká leánka. Vlaňajší ročník má už za sebou celý rad medzinárodných výstav, kde toto vynikajúce víno s jemnou dochuťou po maslových hruškách získalo titul šampióna, desať zlatých medailí, ku ktorým pribudla ďalšia zlatá medaila zo súťažnej prehliadky v Brazílii.

(TASR)

Páčil sa vám článok?