V lamačskom krematóriu majú prvý automat na sviečky

9.8.2012
0
V lamačskom krematóriu majú prvý automat na sviečky - Svieckomat1
Páčil sa vám článok?

V Urnovom háji bratislavského krematória osadili minulý týždeň automat na sviečky. Je prvý nielen v Bratislave, ale zrejme aj na celom Slovensku. Ak sa jeho prevádzka osvedčí, rovnaký automat budú mať aj ostatné cintoríny v hlavnom meste.

 "Výhodou tohto zariadenia je, že nie je viazané na otváraciu dobu žiadneho kamenného obchodu a funguje prakticky nepretržite," povedal pre TASR Miloslav Hrádek, riaditeľ Pohrebníctva mesta Bratislavy - Marianum. Návštevník si teda môže sviečku kúpiť v ktorúkoľvek hodinu, pokiaľ sú priestory krematória otvorené pre verejnosť. "Ľudia tak nie sú viazaní na to, či sa im niekde po ceste podarí alebo nepodarí sviečku kúpiť," dodal riaditeľ.

S nápadom osadiť takýto "sviečkomat" prišiel sám riaditeľ. Zariadenia videl na rôznych medzinárodných výstavách v zahraničí, podobné automaty tiež bežne fungujú v západnej Európe. Keď si však chcelo pohrebníctvo automat zaobstarať, veľkým handicapom bola jeho cena. Mestská organizácia ho má preto len zapožičaný na testovaciu prevádzku. "Ak bude dopyt po sviečkach z automatu, plánujeme ich rozšíriť aj na ostatné bratislavské cintoríny," podotkol Hrádek.

Automat má kapacitu 100 sviečok a pracovníci krematória ho denne niekoľkokrát dopĺňajú, aby sa nestalo, že sviečka v automate nebude. "Ak by sa niečo také vyskytlo, je tam kontaktné číslo a zjednali by sme okamžite nápravu," pripomenul riaditeľ. Zatiaľ sa však sviečok predáva málo, ľudia si na automat ešte nezvykli.

(TASR)

Páčil sa vám článok?