„Chaoticky“ rozmiestnené hroby patria moslimom

9.8.2012
0
„chaoticky“ rozmiestnené hroby patria moslimom - Hroby1
Páčil sa vám článok?

Pohrebníctvo mesta Bratislavy Marianum z času na čas zverejní správu, že o niekoľko rokov už nebude miesto na pochovávanie Bratislavčanov. Na cintoríne v Slávičom údolí sa však v jednom rohu areálu začalo pochovávať akoby náhodne bez systému, na čo nás upozornil pozorný čitateľ.

Dôvodom, prečo sa nevypracovala prísna geometrická koncepcia pochovávania do radu, keď sú pozemky nedostatkovým tovarom, je, že túto plochu majú rezervovanú bratislavskí moslimovia.

„Uvedenú plochu majú od roku 2007 na základe platnej odplatnej rezervačnej zmluvy rezervované osoby moslimského vierovyznania na Slovensku. Táto plocha bola na základe požiadavky osôb moslimského vierovyznania vybraná tak, aby zohľadňovala priestorové možnosti cintorína a zároveň vyhovovala ich náboženským požiadavkám," uviedol Ľubor Rehák z oddelenia správy cintorínov Marianum.

Podľa jeho slov je rozloha plochy 236 štvorcových metrov a predtým slúžila na uskladňovanie cintorínskej zeminy a kamenárskeho odpadu. Keďže o pochovávanie v tejto časti cintorína nebol záujem, pracovníci vyhoveli žiadosti moslimov o jej rezerváciu.

„Dôvodom na „chaotické" pochovávanie sú náboženské požiadavky a rozdielne vnímanie geografického uloženia hrobového miesta, ktoré majú v zmysle moslimskej viery spĺňať požadované parametre. V rezervačnej zmluve je zakotvená možnosť objednávateľov pohrebných obradov bližšie určiť umiestnenie a smerovanie hrobového miesta," povedal Rehák.

Na cintoríne Slávičie údolie je k dispozícií približne 740 voľných urnových a kryptových miest. V súčasnosti Marianum pripravuje s bratislavským magistrátom dva návrhy - rozširovanie cintorína Ružinov a vybudovanie nového mestského cintorína.

Martina Chudá
FOTO - P. Ország


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?