Do bratislavskej ZOO príde v lete aj 2000 ľudí denne

24.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskú zoologickú záhradu navštívi počas leta 1500 až 2000 návštevníkov denne. Za nosorožcami či pandami ich tam toľko zavíta v sobotu alebo v nedeľu. Hoci tak v júni ZOO dosiahla vyše 30-tisícovú návštevnosť, minulý rok do jej brán zavítalo o 10.000 návštevníkov viac.

Tento rok návštevnosti podľa Kataríny Matejovičovej z bratislavskej ZOO neprialo počasie. "Ak sú príliš veľké teplá a horúčavy dosahujú maximum, ľudia idú radšej k vode a ak je hlásený celodenný dážď, vyberajú si radšej program v krytých kultúrnych stánkoch," povedala pre TASR. V prvom polroku tohto roka eviduje ZOO 129.489 návštevníkov. Minulý rok si za rovnaké obdobie do jej areálu prišlo oddýchnuť takmer o 20.000 ľudí viac, a to 147.497.

Prísť si pozrieť tigre či žirafy chodia do ZOO zväčša rodiny s deťmi. V lete to bývajú aj rôzne tábory či starí rodičia s vnúčatami, ktorým je treba spestriť leto a vymyslieť program. "Najčastejšie sú našimi návštevníkmi obyvatelia západného Slovenska. Podľa evidenčných značiek automobilov však vidíme, že si k nám spravili výlet aj ľudia zo stredu či východu Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Maďarska," dodala Matejovičová. Dedukovať pôvod návštevníkov môže ZOO aj zo štatistiky návštevnosti svojej webovej stránky. Po Slovensku vedie Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Holandsko, Nemecko či Rusko.

Návštevníkov, ktorí do bratislavskej ZOO zavítajú prvýkrát, lákajú najmä nosorožce tuponosé, pandy červené, orangutany sumatrianske, žirafy Rotschildove alebo adaxy núbijské. Sú to totiž živočíšne druhy, ktoré ZOO chová ako jediná na Slovensku. Veľkým lákadlom sú však vždy mláďatká. "Niektorí návštevníci chodia do našej ZOO častejšie, aby videli mláďatká rásť. Tak je to aj v prípade našej šimpanzej slečny Shani-Kimani, ktorá má rok a štyri mesiace a pokroky v jej vývine je vidieť pri každej návšteve," poznamenala Matejovičová.

Najnovšími prírastkami v ZOO sú surikaty vlnkavé, zebra Chapmannova, antilopka jeleňovitá a nandu pampový. V júni deti v ZOO krstili aj sedemmesačnú žirafu Salome, ktorá sa narodila v decembri minulého roka. V ZOO tak dnes žije žirafia rodinka - samec Jimmy, matka Tejla a okrem Salome aj dvojročná dcéra Layla. "Keď sú v spoločnom výbehu a pekne vám zapózujú, na fotografii si odnesiete štyri hnedo-biele schodíky, zoradené od najmenšej po najväčšieho," smeje sa Matejovičová.

Návštevníkom sa ZOO snaží spestriť pobyt aj víkendovým komentovaným kŕmením. "V tejto sezóne sme sa tiež rozhodli oslavovať narodeniny vybraných jedincov, ktoré sú návštevnícky obľúbené a ľahko identifikovateľné," podotkla Matejovičová. Naposledy takto oslavovala svoje 27. narodeniny šimpanzica Dorky, ktorá spolu s ostatnými dostala narodeninové balíčky - drevitú vlnu, v ktorej boli ukryté oriešky a sušené ovocie. Oslava sa nezaobišla bez narodeninovej torty, ktorú tvorilo zamrazené ovocie rôzneho druhu, zaliate pudingovou želatínou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?