V utorok možno v Jarovciach darovať krv

23.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Do malej bratislavskej mestskej časti Jarovce môže v utorok 24. júla 2012 prísť ktokoľvek, kto chce svojou krvou pomôcť iným. Uskutoční sa tu totiž tretí ročník akcie Jarovská kvapka krvi. Vzácnu tekutinu možno darovať v Dome kultúry od 8.00 do 11.00 h.

 "V lete je akútny nedostatok krvi, aj takto ju môžeme pomôcť zabezpečiť. A chceme ľuďom poskytnúť možnosť darovať tam, kde to majú blízko a kde ich to časovo nezaťažuje," povedal pre TASR Jozef Uhler z Jarovských novín, ktoré podujatie organizujú v spolupráci s Miestnou organizáciou Slovenského Červeného kríža. Ako dodal, pomôcť môže prísť hocikto a nie je potrebné sa vopred nahlásiť. "Máme dobré skúseností s tým, že chodia aj ľudia z iných mestských častí, napríklad z Petržalky," poznamenal.

Vlani počas Jarovskej kvapky krvi darovalo túto vzácnu tekutinu takmer 30 ľudí rôznych vekových kategórií, ktorí mali aj najvzácnejšiu krv skupiny AB. "Prišiel aj 65-ročný pán, čo je horná hranica, ak ste pravidelný darca," podotkol Uhler s tým, že takmer polovicu ľudí však tvorili prvodarcovia. "Je dobré, že takto oslovíme aj ľudí, ktorí nikdy nedarovali krv. Teraz prídu, lebo sú v domácom prostredí," myslí si Uhler. Podobnú účasť ako vlani očakávajú organizátori aj tento rok, v organizovaní akcie chcú pokračovať.

O výjazd Národnej tranzfúznej služby môže požiadať akákoľvek firma, spoločnosť či skupina ľudí. "Okrem toho, že odbery prebiehajú na pracovisku, s našimi mobilnými jednotkami chodíme aj do terénu," vysvetlila pre TASR lekárka Lenka Záborská s tým, že v lete je nielen nedostatok krvi, ale požiadavky z kliník taktiež stále rastú.

Každý, kto sa rozhodne prísť darovať krv, najprv vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave. Ďalej absolvuje odber vzorky krvi, kde sa zistí, či je vyhovujúca. Po krátkom vyšetrení ide na odber. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri. Pri odbere, ktorý trvá 5 - 15 minút, sa daruje 450 mililitrov krvi.

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

(TASR)

Páčil sa vám článok?