Guľky zo strelnice ohrozujú Rusovčanov

19.7.2012
0
Guľky zo strelnice ohrozujú rusovčanov - Strelnica
Páčil sa vám článok?

Rusovčanov už od roku 2006 trápi hluk a nebezpečenstvo zo streľby na policajnej strelnici, ktorá sa nachádza len kúsok od ich obydlí. Platia dane a tak financujú vlastne tých, ktorí by ich mali namiesto ohrozovania ochraňovať. Pomoc hľadali u starostu až po prezidenta, zatiaľ však neúspešne. Možno im konečne pomôže petícia, ktorú podali ministerstvu vnútra.

Keď sme sa začali zaujímať o situáciu na policajnej strelnici v Rusovciach, niektorí kompetentní poslali odpoveď nielen nám, ale aj ostatným médiám. Deň pred našou uzávierkou podali občania Rusoviec ministerstvu vnútra petíciu za zrušenie výcviku špeciálnych jednotiek v bývalom vojenskom objekte.

„Prosili sme už všade, na našom mestskom úrade, na ministerstve vnútra, u primátora Bratislavy, aj u prezidenta. Naša mestská časť stále iba konštatuje, že si splnila svoje zákonné povinnosti - posunula sťažnosť občanov ďalej, oslovila regionálny úrad verejného zdravotníctva so žiadosťou o merania hluku a zorganizovala stretnutie s veliteľom špeciálneho útvaru. Nikoho však nezaujíma, že sme nútení každodenne počúvať štekot zbraní, hluk vrtuľníkov a sirén, že naše deti sedia v škole, ktorá je od strelnice vzdialená len pár stovák metrov, a že deti z blízkej materskej školy radšej nejdú na prechádzku, keď sa strieľa," povedala miestna poslankyňa Rusoviec Katarína Winter. „Oslovili sme aj všetkých mestských poslancov, odpovedali len traja - páni Greksa, Švejna a Uhler. Odpovedali mi, ale to bolo aj všetko," povedal občan Rusoviec Ivan Türk. Mestský poslanec Marian Greksa (SaS) podporil 12. júla občanov Rusoviec pri odovzdávaní petície.

Okrem paradoxu, že policajné zložky ohrozujú občanov zablúdenými guľkami, je aj fakt, že Rusovčania sú ohrozovaní v pamiatkovej zóne, ktorá bude onedlho zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, v prostredí chránených krajinných území.

Ministerstvo vnútra si bývalý vojenský objekt na výcvik špeciálnych jednotiek celý čas len prenajíma., pričom v okolí Bratislavy je niekoľko možností, kde by mohli bezpečne trénovať. „Snažíme sa vychádzať miestnym obyvateľom čo najviac v ústrety, zasielame plán strelieb, ktoré miestny úrad zverejňuje na webstránke, uskutočnilo sa aj stretnutie zástupcov polície s miestnou samosprávou. Objekt plánujeme premiestniť do Stupavy. Momentálne trvá vykupovanie pozemkov a projektové práce," uviedla napokon Alena Koišová z Ministerstva vnútra SR.

Niektorí obyvatelia Rusoviec sa zo zúfalstva z nečinnosti orgánov odsťahovali, pretože sa bežne strieľa aj počas sviatkov a v nocí. „Hlučnosť je podľa nášho názoru stabilizovaná. Podľa meraní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, ktoré sa uskutočnilo vlani v decembri, nepresahuje hraničné hodnoty," uviedla prednostka miestneho úradu Oľga Gáfriková. „Merania sa síce uskutočnili, ale pracovníci boli spojení vysielačkou s útvarom, ktorý vystrelil vždy na povel, a nie niekoľko rán za sebou a pri rôznych smeroch vetra," uviedla Winter.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?