Na Hradskej otvorili stanový tábor pre bezdomovcov

1.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Malý stanový tábor pre bezdomovcov otvorili včera v areáli nocľahárne Mea Culpa na Hradskej ulici v bratislavskej Vrakuni. Stanový tábor pripravilo ministerstvo vnútra spolu s bratislavským magistrátom.

"Pravdepodobne v piatok udrú aj v Bratislave pomerne silné mrazy. Chceme preventívne umožniť ľuďom, ktorí nemajú domov, aby mohli prísť do tepla a mohli tu prespať," uviedol na brífingu pri príležitosti odovzdávania vojenských stanov minister vnútra SR Daniel Lipšic.

Rezort vnútra pripravil stanový tábor spolu s magistrátom hlavného mesta. Inštitúcie zareagovali na skúsenosť z roku 2006, kedy Bratislavu zasiahli tuhé mrazy. Tento rok majú bezdomovci k dispozícii šesť vojenských stanov pre 60 ľudí. "Pokiaľ bude potreba, počet stanov doplníme. Zatiaľ sme z iných miest nemali výraznejšie požiadavky, len z Bratislavy," doplnil Lipšic.

To, že z celého Slovenska je najkritickejšia situácia práve v Bratislave, kde je koncentrácia bezdomovcov najvyššia, potvrdil primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik: "Máme zariadenia, ktoré sú trvalé, fungujú celoročne, ale tam tá kapacita je vyčerpaná, preto sme sa obrátili na ministerstvo vnútra so žiadosťou o pomoc v materiálnej aj prevádzkovej oblasti," konštatoval Ftáčnik s tým, že núdzové ubytovanie pre bezdomovcov bude ministerstvo a magistrát prevádzkovať spoločne. O bezpečnosť sa bude starať mestská aj štátna polícia. "Naši policajti tu budú prakticky stále, štátni sú k dispozícii na zásahy v mimoriadnych prípadoch. My budeme poskytovať aj čaj, vykurovanie, základnú prevádzku," doplnil.

Do nízkoprahového stanového tábora môžu ľudia bez domova prichádzať zdarma od 17.00 h. O 18.00 h budú vpustení do stanov. Ráno o 8.00 h ich musia uvoľniť, aby sa mohla vykonať dezinfekcia priestoru, v ktorom sú zabezpečené verejné toalety, jedáleň i umyváreň. Stany sú vybavené pieckami na tuhé palivo a poľnými lôžkami.

Pri mimoriadnych opatreniach pomáha aj občianske združenie Vagus. Streetworkeri budú bezdomovcov o stanoch informovať priamo v teréne, kde prespávajú. "Budeme im poskytovať aj transport, buď do stanového mestečka alebo iných nocľahární," povedal pre TASR štatutárny zástupca združenia Sergej Kára s tým, že občania na území Bratislavy majú možnosť volať na linku 0949 655 555 v prípade, že uvidia ľudí, ktorí žijú na ulici a potrebujú pomoc.

(TASR)

Páčil sa vám článok?