Podunajské Biskupice majú novú kanalizáciu

26.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Po roku prác má bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice novú, viac ako trojkilometrovú kanalizáciu. Stavba za vyše 2,2 milióna eur bola financovaná prostredníctvom fondov Európskej únie. TASR o tom informovala Andrea Vráblová zo spoločnosti Skanska.

"Pôvodne boli splaškové vody, produkované na danom území, zachytávané v žumpách. Tie boli v mnohých prípadoch zle prevádzkované a zväčša neboli vodotesné. Hrozilo unikanie odpadových vôd do podzemia a ohrozenie kvality vodného zdroja," vysvetlila starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová.

Vybudovaním stokovej siete sa vylepšil štandard bývania v dotknutých územiach mestskej časti. Podľa Vráblovej boli v polovici októbra ako prvé skolaudované a odovzdané do prevádzky kanalizácie a domové prípojky na uliciach Parcelná, časť Devätinovej, Hydinárskej a Družobnej, ako aj na ulici Vetvárska. Neskôr koncom roka prišli na rad ulice Krajinská, Popradská a časť Šamorínskej. "Obyvateľov týchto ulíc sme vopred písomne upozornili, že sa po podpísaní Zmluvy o pripojení môžu v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou napojiť na funkčnú kanalizáciu a mnohí z nich tak už aj urobili," objasnila starostka.

Nové kanalizačné stoky boli vedené v komunikáciách, chodníkoch a zelených pásoch tak, ako to dovolila zástavba a iné, už vybudované podzemné a nadzemné vedenia. "Na diele sme zrealizovali 3184 metrov kanalizácie, 277 domových kanalizačných prípojok a 59 uličných vpustí pre odvodnenie povrchových vôd z komunikácie," uviedol Miroslav Patsch zo spoločnosti Skanska.

Počas výstavby kanalizácie v mesiacoch august až december 2011 zrealizovali pracovníci spoločnosti aj povrchovú úpravu spomenutých ulíc. "Práce v celkovej hodnote približne 200.000 eur zahŕňali odstránenie starého asfaltového krytu z vozoviek, vyrovnanie ich povrchu, položenie asfaltobetónových kobercov a osadenie dlažby a cestných obrubníkov," uviedla Vráblová.

Projekt Odkanalizovanie Podunajskej časti Bratislavského regiónu - Kanalizácia Podunajské Biskupice - I. etapa realizovala spoločnosť realizovala Skanska pre investora, ktorým bola Mestská časť Bratislava - Podunajské Biskupice.

(TASR)

Páčil sa vám článok?