Vinári začali s prešovaním slamového hrozna
Vajnorskí vinohradníci začali s prešovaním slamového hrozna. Vybrali si odrodu Pesecká leánka, ktorá má za sebou veľmi úspešný vlaňajší ročník. Kým na koreni malo hrozno cukornatosť v čase októbrového zberu okolo 24 %, slamová alternatíva vykazuje hodnoty na úrovni až 38 %.
Technológia spracovania takzvaného slamového vína je pomerne náročná. Vyberajú sa len tie najkvalitnejšie strapce hrozna, ktoré sa ručne rozvešajú na drôtenky v prekrytých vetraných humnách stodôl. Vzduch vysúša vodu v bobuliach a tým násobí množstvo cukru. Po vyzretí treba hrozno opäť ručne zvesiť, odstrániť prípadné nahnité strapce a len tá najvyššia kvalita môže ísť do prešu. Je to veľmi prácne, podiel odpadu pomerne vysoký, a tak nečudo, že po vykvasení a stočení stojí slamové víno aj 25 eur za 0,2-litrovú fľašu.
Pivničný majster PD Vajnory Miroslav Dziak v týchto dňoch dohliada na kvalitu vyprešovaného muštu. Ako pre TASR povedal, "vo vajnorskom poľnohospodárskom družstve tento rok vyrobia približne 1300 litrov tohto vysoko kvalitného vína. Medzi náročnejšími konzumentmi je slamové, spolu s ľadovým vínom veľmi obľúbené a vyhľadávané. Je ale určené skôr na slávnostné príležitosti, než na bežnú konzumáciu. Tomu však zodpovedá aj vysoká kvalita, ktorá sa predovšetkým premieta do skvostného buketu a jemnej sladkosti zo zvyškového prírodného cukru. Dôležitá je i dlhá a pre danú odrodu i ročník typická dochuť. Naša leánka sa už teraz rysuje v jemnej vôni i dochuti po zrelých maslových hruškách."
(TASR)