Bezdomovcom dávali oblečenie a pozvánie na kapustnicu

16.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dnes pracovníci oddelenia sociálnych vecí Miestneho úradu Bratislava - Petržalka pokračovali v pravidelnom monitoringu ľudí bez prístrešia. Spolu s hliadkou Mestskej polície skontrolovali miesta v Janíkovom dvore, pri Chorvátskom ramene, na Kutlíkovej ulici, pod terasou na Holíčskej ulici a v Kapitulskom dvore.

Medzi takmer päťdesiatkou bezdomovcov prihlásených na pobyt v Petržalke policajti legitimovali aj občanov z iných okresov, ako napr. Senec, Galanta, Šaľa, Senica či Žilina. Medzi nimi žije v prívese aj mladá žena s trvalým pobytom v Rakúsku, odkiaľ však odišla. Ako dôvod uviedla týranie manželom.

Pracovníci petržalského miestneho úradu ľuďom bez prístrešia odovzdali čiapky, ponožky, teplé spodné oblečenie, ponúkli aj sociálne poradenstvo a ľuďom s trvalým pobytom v Petržalke aj možnosť získať jednorazovú finančnú výpomoc. Niektorým bezdomovcom chýbajú sviečky, ktorými si pomáhajú pri zohrievaní sa. U iných sme videli veľké kopy novín, ďalší si kúria starým rozpíleným nábytkom. Väčšina z nich nechce meniť miesto svojho pobytu a odmieta ísť do niektorého sociálneho zariadenia, ale pár ľudí deklarovalo záujem vybaviť si potrebné doklady a získať akú-takú finančnú pomoc od štátu.

"Zistili sme, že ani jeden z bezdomovcov nebol v takom zlom zdravotnom stave, aby sme akútne potrebovali volať lekára. Akurát jedna bezdomovkyňa mala na nohách omrzliny, avšak už lekársky ošetrené. Je v kontakte s lekárkou, pričom sa chystá budúci týždeň na ďalšie vyšetrenie," uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová. "Pri terénnej akcii sme nenašli nových ľudí bez prístrešia. Na miestach boli len známi občania, ktorých máme zmonitorovaných. Oproti letu je ich momentálne menej, viacerí na najbližšie obdobie odišli buď do útulkov, rôznych iných sociálnych zariadení, akými sú napr. aj krízové centrá, avšak niektorí sa odobrali aj k známym alebo príbuzným," uviedla. 

Všetkým bezdomovcom pracovníci miestneho úradu odovzdali pozvánky na vianočnú kapustnicu, ktorú bude mestská časť Petržalka vydávať presne na Štedrý deň od 9.00 do 11.00 h pred obchodným domom TESCO v Petržalke.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?