Má podiel viny na probléme aj predajňa Lidl?

12.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na informáciu, že z Vajnorskej ulice sa do Lidlu nedá dostať, pretože majiteľ parkoviska vstup zahradil, zareagovalo viacero čitateľov. Jeden z nich posúva prípad do trochu inej roviny a naznačuje, že ide o dôsledok obchádzania zákonov zo strany vlastníka predajne. Samospráva mestskej časti Nové Mesto však tvrdí, že zákon porušený nebol.

„Majiteľ nehnuteľnosti TatraReal si uvedomoval zložitosť schvaľovania umiestnenia predajne potravín v tejto lokalite. Preto bola najskôr na stavebnom úrade ohlásená iba rekonštrukcia dispozície vnútorných priestorov, pre ktorú sa nevyžaduje vydanie stavebného povolenia. Následne bola podobným spôsobom realizovaná aj úprava existujúceho parkoviska. Tým sa staviteľ vyhol napr. posudzovaniu vplyvu dopravy na priľahlú ulicu. Až následne bola úradu doručená požiadavka na zmenu využitia stavby," tvrdí jeden z čitateľov.

Ako nás informoval hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger, stavebné úpravy vo vnútri objektu sa robili na základe ohlásenia na stavebný úrad. „Úprava parkoviska však bola na základe riadneho stavebného povolenia. Zmena účelu využitia niekdajšieho Domu techniky na predajňu bola schválená rozhodnutím o zmene účelu využitia stavby," uviedol v reakcii na tvrdenie čitateľa hovorca mestskej časti.

Ako ďalej upozornil čitateľ, stavebník vykonával ďalšie práce na uvedených nehnuteľnostiach aj po kolaudácii ohlásených úprav. Takýmto spôsobom je podľa neho napr. postavený prístrešok na vozíky, ktorý, samozrejme, znížil počet parkovacích miest. „O úpravách, ktoré by boli vykonané po kolaudácii, nemáme žiadne informácie. Prístrešok bol vybudovaný pred vydaním rozhodnutia o zmene účelu využitia stavby, stavebník požiadal o dodatočné povolenie," uviedol hovorca.

Autá návštevníkov obchodu vďaka nainštalovanej závore údajne využívajú každú možnosť parkovania vrátane chodníkov a parkovísk vedľajších objektov. Na Škultétyho ulici preto vzniká množstvo kolíznych situácií. „Pre obyvateľov priľahlých domov nepriniesol tento obchod žiadnu výhodu, iba množstvo neporiadku, špiny, problémy s dopravou, ako i s parkovaním," tvrdí čitateľ.

Hovorca mestskej časti tomuto tvrdeniu oponuje: „Podobné podnety sme už dostali priamo na miestny úrad, preto boli naši pracovníci preveriť stav. Parkovisko prevádzky Lidl nie je bežne obsadené na viac ako 50 percent, nie je preto dôvod, aby zákazníci využívali iné miesta na parkovanie."

Ako potvrdil M. Tettinger, Lidl už požiadal o stavebné povolenie na vytvorenie nového prístupu zo Škultétyho ulice na parkovisko a do predajne.

(brn)
Páčil sa vám článok?