Na Čunovské jazerá chodili ľudia aj napriek zákazu, chýbajú jasné pravidlá

5.10.2011
0
Na čunovské jazerá chodili ľudia aj napriek zákazu, chýbajú jasné pravidlá - Cunovo1
Páčil sa vám článok?

Situácia na Čunovských jazerách sa nemení. Aj po sprísnení ochrany územia v bezprostrednom okolí jazier sem počas tohtoročnej letnej sezóny chodili návštevníci, ľudia sa tu kúpali a nikto nevyriešil problém s parkujúcimi a až k vode jazdiacimi autami.

Po tom, ako krajský úrad životného prostredia v minulosti povolil kúpanie na základe zníženia ochrany vodného zdroja, ochranári sa začali sťažovať na devastáciu prírody v okolí jazier. Na začiatku tohtoročnej sezóny preto vydali zákaz vstupu k jazerám kvôli ochrane vzácnych biotopov.

Podľa starostky Čunova Gabriely Ferenčákovej, zákaz vstupu síce stále platí, ale súčasne sa aj stále porušuje. Pripomenula, že rampu na začiatku cesty si Rusovce neželali kvôli možnému sťaženiu dopravnej situácie na hlavnej ceste. Podľa nej by sa dalo v tejto lokalite vyjsť v ústrety všetkým, ak by sa prijali jasné pravidlá využívania tohto územia. Problémom zatiaľ stále zostáva odpad, ktorý dva razy do roka vyzbierajú miestni rybári a odvezú Rusovce a Čunovo. Ako dodala, pozemky v okolí jazera vlastní družstvo PD Dunaj, ktoré však zatiaľ „mlčí".

Minister životného prostredia SR József Nagy si myslí, že ak by sa zrušila ochrana úplne a dovolilo by sa iba komerčné využitie územia, dôsledkom by bol pohľad na zaparkované autá a motorky, rozhádzané odpadky a neupratané murované ohniská. „Neotravoval by nás len dym z pahreby, ale aj vôňa cesnakových langošov z bufetov, ktoré by sa tam skôr či neskôr objavili," uviedol.

Sám je proti tomu, aby jazero stratilo to svoje najcennejšie, teda čaro nedotknutej prírody, pre ktoré tam podľa neho ľudia chodia. „A práve preto musíme strpieť navrhované obmedzenia. Je to prirodzená regulácia parkovacích možností," uviedol minister. Ako konštatoval, cieľom orgánov ochrany prírody je hľadať riešenie na možné zlúčenie potrieb ochrany s možnosťami rekreácie. Po prípadnom vytvorení areálu oddychu a rekreácie, za ktorý by niekto mohol vyberať poplatky, by sa očakávalo poskytovanie služieb a následne zvýšenie návštevnosti, čo by podľa ministra životného prostredia Nagya „v tomto relatívne malom území nebolo zlučiteľné s predmetom ochrany PR Ostrovné lúčky," dodal József Nagy.

(rob)
FOTO - Juraj Mladý
Páčil sa vám článok?