Ceny v obchodoch nepriamo zvyšuje aj štát

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bol raz jeden kráľ, ktorý prikázal starých ľudí likvidovať. I keď to rozprávkar neuvádza, zaiste ho k takému kroku viedla úvaha, aby zlepšil ekonomiku svojej ríše.

Jeden syn príliš miloval svojho otca, a preto rozkaz nevykonal. Po čase, keď nastala katastrofálna neúroda, práve rada tohto zachráneného starca umožnila založiť novú úrodu.

Určite poznáte túto rozprávku a teraz uvažujete, čo má čo hľadať v našej rubrike. Nebojte sa, nebudem zapárať do metód ministra zdravotníctva, aj keď si myslím, že nemá ďaleko od bohumilého rozkazu oného kráľa. Tentoraz to bude práve o opaku, čiže o príliš neskúsených poradcoch.

Viem, že inteligencia človeka dosahuje svoj vrchol niekedy okolo 15 až 17 rokov. Zjednodušene povedané, v tom čase sa vie človek najlepšie prispôsobiť podmienkam, v ktorých žije. Rodičia vedia o čom hovorím, keď prekonávajú (márne) argumentmi bohorovné vyhlásenia svojich detí. Čiže inteligencia ešte nezakladá múdrosť, minimálne sú totiž na riešenie životných situácií potrebné aj skúsenosti. A tie sa nadobúdajú iba vekom.

Svojím spôsobom najdôležitejšie ministerstvá pre náš každodenný život majú na čele „bejby“ manažment. Ten síce odpozerá vo svete a vyčíta z múdrych kníh kadejaké reformy, ale nevie posúdiť ich dosah u nás na Slovensku. A tak sa „vyrobia“ rebélie Rómov, študentov a neviem koho ešte, ktoré sa potom plátajú ústupkami.

Obávam sa, že práve teraz sa zakladá rebélia proti zdražovaniu pohonných hmôt. Pozor, nemyslite si, že ak nemáte auto, vás sa to netýka. Preč sú časy, keď sa obchod zásoboval konskými povozmi. Kto má čo do činenia napríklad so stavebnou činnosťou, vie, že náklad piesku môže stáť pár sto korún, ale doprava aj niekoľkotisíc. Že vy piesok nepotrebujete? No mlieko, chlieb, mäso a zeleninu áno. A tie sa od výrobcu nejako musia dostať až k vám. Je preto často zbytočné obviňovať obchod za zvyšovanie cien.

Na svedomí to má možno pridlhé suverénne váhanie ministerstva financií. Krátkozrako sa tešia z príjmov z nekresťansky vysokej spotrebnej dane, ktorá tvorí pri pohonných hmotách až viac ako polovicu ceny. Vraj to je len krátkodobé v dôsledku vysokej ceny ropy vo svete. Ibaže chyba v uvažovaní je v tom, že ak raz obchod zvýši cenu z tzv. objektívnych dôvodov, čiže hnev spotrebiteľov nepadne na ich hlavu, potom má už desiatky výhovoriek, prečo cenu po prípadnej úprave vstupných nákladov nezníži.

Chcete príklad? Cena banánov išla v dôsledku zavedenia cla z neeurópskych štátov hore veľmi rýchlo. Zato som akosi nepostrehla, žeby sa znížili ceny pri výrobkoch pochádzajúcich z Európskej únie, kde clá už nie sú! Nemyslím si, že som najmúdrejšia na svete. Žijem však už príliš dlho vo sfére obchodu, podnikania, kontroly a ochrany spotrebiteľov, aby som nevedela zrátať dve a dve. Ak ma niečo doháňa do depresie, tak je to skutočnosť, že všetka schopnosť predvídať budúcnosť je mi vlastne nanič. Iba ak na rady, ako si pomôcť z mizérie.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?