V Čunove stačí zabrániť vstupu automobilom

8.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bývam v Petržalke už viac ako 30 rokov a celý čas navštevujem čunovské jazerá na bicykli. Rád si poležím na slniečku a zaplávam v krištáľovo čistej vode, ktorú by závidel hociktorý prevádzkovateľ kúpalísk.

Keď vodárne zrušili ochranné pásmo vodných zdrojov v tejto lokalite, potešil som sa, že konečne zvíťazil zdravý rozum. Očakával som, že sa niekto ujme starostlivosti o jazerá a vybuduje krásne prostredie na kúpanie a relax v prospech všetkých obyvateľov širokého okolia Bratislavy. V normálnom štáte by sa tak stalo, lebo nedostatok možnosti kúpania v Bratislave a okolí vytvára podnikateľské možnosti v rekreačnej oblasti.

Stal sa opak, ktorý je krokom k boľševickým praktikám v minulosti. Dobre si pamätám, ako policajti na gumových člnoch naháňali kúpajúcich sa a vystavovali sa posmechu prizerajúcich sa ľudí. Čunovské jazerá sú obyčajné bagroviská, kde obnažené štrkové plochy a brehy v priebehu rokov zarástli náletmi porastov z okolia a miestami trávou a burinou.

Vzácne porasty tam nájde len ten, kto chce účelovo znemožniť prístup verejnosti a len z im známych dôvodov si vyárendovať toto krásne prostredie. Tento názor sa zakladá na skúsenostiach z minulosti, keď sa viackrát opakovali pokusy obmedziť prístup k jazerám z rôznych účelovo vymyslených dôvodov. Tentoraz sú to vzácne porasty na brehu jazier a nezmyselné tvrdenia o zakrmovaní rýb a opaľovacích olejoch. Ryby sa tam nachádzali po celú existenciu jazier a každý, kto ich pravidelne navštevuje, môže potvrdiť, že nedochádza k žiadnemu nadmernému rastu rastlín a rias. Samočistiaca schopnosť jazera je vynikajúca.

KÚŽP by urobil lepšie, keby sa postaral o účinné zamedzenie prístupu motorových vozidiel k jazerám a dozrel na kúpanie psov a koní. Ktovie, ktoré lobistické skupiny a za akým účelom stoja za rozhodnutím KÚŽP o zákaze prístupu k jazerám, či, mimochodom, nedošlo k trestnému činu korupcie pre vznik ďalšej lukratívnej oblasti pre vyvolených, podľa vzoru jazier pri Vojke...

Ján Faltus, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?