Zvieratám sa bude pomáhať cez mobil

28.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

O aktuálnej zlej finančnej situácii bratislavskej zoologickej záhrady, o tom, ako sa nedostatok peňazí prejaví na jej chode a aké opatrenia kvôli tomu pripravuje, sme sa pozhovárali s riaditeľkou bratislavskej ZOO Miloslavou ŠAVELOVOU.

- Príspevok z rozpočtu mesta nepostačuje na pokrytie základnej prevádzky. Na kapitálové investície sa neušli žiadne peniaze. To sú fakty. Preto sme pripravili množstvo opatrení, aby sme zvýšili výnosy vlastnými silami a aby znížený príspevok negatívne neovplyvnil našu činnosť.

O ktoré opatrenia napríklad ide?

- Úsek rastlinnej a sadovej výsadby dostal za úlohu zvýšiť dopestované množstvo zeleného krmiva. Budeme hľadať partnerov ako spoluorganizátorov našich podujatí, aby finančne prispeli. Skúmame možnosť zavedenia tzv. dms systému sponzorovania. Spočíva v tom, že na klietkach zvierat by boli mobilné telefónne čísla. Zavolanie na toto číslo by znamenalo príspevok na kŕmenie leva, tigra či iného zvieraťa. Významnou pomocou počas leta budú aj študenti strednej chovateľskej školy z Prahy, ktorí prídu na prax. Nebudeme preto namiesto dovolenkujúcich pracovníkov platiť brigádnikov na záskok. Pomôže nám aj bezplatná dodávka potravín z obchodných reťazcov tesne pred exspiráciou.

Môže nedostatok peňazí pocítiť bežný návštevník ZOO?

- Pokiaľ ide o vstupné, tak to sme zvýšili len veľmi mierne. Dospelí zaplatia viac o 20 centov, deti od troch rokov o 30 centov. Mnohí kritizujú, v akých podmienkach sú umiestnené medvede. Síce vieme, kde im chceme dať nový domov v lese, no vzhľadom na nulu v kapitálových investíciách rozpočtu v tomto roku to jednoducho nemôžeme urobiť. Potrebujeme zmodernizovať a skvalitniť podmienky na chov v zariadeniach, v ktorých nám napríklad zateká alebo ktoré už nevyhovujú, opraviť komunikácie, aby mohli prejsť aj mamičky s kočíkmi či vozičkári.

Ako je to so štátnou podporou?

- Slovenský rozpočet na ZOO nemyslí, od štátu nedostávame ani euro. Český rozpočet pritom podporuje asi pätnásť zoologických záhrad. Hľadám preto možnosti čerpania peňazí z európskych fondov, no ide o zložité a prácne pátranie.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?