Petržalka sa v sobotu zapojí do Hodiny Zeme

15.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan vyzval obyvateľov mestskej časti, aby sa zapojili do celosvetovej akcie Hodina Zeme, ktorá bude v sobotu 26. marca 2011.

"Rád by som vyzval Petržalčanov, aby Hodinu Zeme venovali sebe a svojej rodine,“ uviedol Bajan v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová. Starosta navrhuje, aby sa členovia rodiny stretli v tento sobotný večer v kuchyni či obývačke a spolu sa porozprávali o niečom, čo ich všetkých spája, čo im robí radosť, prípadne si našli čas na spoločenské hry. „Nielen, že zhasnutím svetiel v ostatných izbách v byte podporíme ekologický postoj k planéte, ale zároveň môžeme urobiť niečo pre to, aby sme si navzájom lepšie rozumeli, chápali sa," píše starosta Bajan. Ak sa to podarí, možno bude podľa neho komorné osvetlenie v bytoch aj dlhšie ako iba hodinu medzi 20:30 a 21:30.

Projekt Hodina Zeme je podľa Grebeňovej-Laczovej celosvetová ekologická akcia s centrálou v austrálskom Sydney, organizuje ju World Wildlife Fund a je zameraná na globálne otepľovanie a klimatické zmeny. Ťažiskovou akciou celej kampane je vypínanie osvetlenia, či už verejného alebo osvetlenia budov, pamiatok či kostolov. Do projektu sa podľa hovorkyne v minulom roku zapojilo 128 krajín sveta, tento rok sa k nim pridá už aj Slovensko. Projekt Hodina Zeme podporí v tomto roku napríklad mesto Spišská Nová Ves či Bojnický zámok. Občania sa zvyknú do projektu zapájať tým, že na jednu hodinu vypnú v byte svetlá.

(sita)

Páčil sa vám článok?