Majitelia pozemkov musia začať s jarným čistením

4.3.2011
0
Majitelia pozemkov musia začať s jarným čistením - Bordel1
Páčil sa vám článok?

Po roztopení snehu zostali na mnohých trávnatých plochách odpadky, ktoré robia mestu zlú vizitku. Samotní Petržalčania majú možnosť nahlásiť znečistené plochy na novú nonstop Zelenú linku, za neodstránenie smetí po upozornení sa pritom dávajú majiteľom plôch pokuty.

„Keď idete nakupovať do obchodu Terno a vystúpite na zastávke Jiráskova, na to, čo uvidíte v okolí, nezabudnete. Odpadky pribúdajú každý deň, ale nikto akoby ich nevidel, alebo nechcel vidieť a nezáleží mu, v akom životnom prostredí žijeme. Denne tu prejde množstvo autobusových liniek, zahraničné vozidlá z okolitých štátov, mestská polícia a aj inšpektori čistoty," napísal čitateľ Rastislav Gemerský.

Na konkrétny prípad sme upozornili aj samosprávu mestskej časti Petržalka, ktorá tu vykonala obhliadku: „Podľa fotografií, na ktorých sme miesto identifikovali, je vlastníkom pozemku spoločnosť Na zámku, a.s., so sídlom na Starej Vajnorskej 15," uviedli z petržalskej samosprávy. „Po zistení neporiadku na to upozorníme vlastníka pozemku. Ak do troch dní miesto nevyčistí, dáme mu najvyššiu pokutu. U právnických osôb je to až do výšky 6638,78 €. Pri upozornení zároveň dáme vlastníkovi možnosť, že sa mu mestská časť prostredníctvom miestnej organizácie Verejnoprospešné služby za odplatu postará o čistotu," povedal starosta Vladimír Bajan.

„Pravidelné jarné upratovanie je naplánované od 14. marca do 13. mája 2011," uviedla tlačová tajomníčka Petržalky Mária Grebeňová-Laczová. V tomto období budú Petržalčanom postupne k dispozícii veľkokapacitné kontajnery, do ktorých môžu ukladať objemný odpad z domácnosti. O harmonograme pristavenia kontajnerov budú písomne informovať správcov bytových domov a rozpis bude taktiež na webstránke petržalskej samosprávy. „Zvažujeme aj možnosť pravidelného intervalového zberu veľkorozmerného odpadu starého nábytku pre obyvateľov Petržalky," doplnil Vladimír Bajan. Pričom ďalej uviedol, že Petržalka má okolo sto pracovníkov na odstránenie neporiadku.

Jednou z noviniek vedenia je spomínaná Zelená linka 02/638 201 58, ktorá slúži ako odkazovač priamo napojený na miestnu organizáciu Verejnoprospešných služieb (VPS), kde pracovníci okamžite riešia podnety obyvateľov na nedostatky v čistote a poriadku. „Nová zelená linka funguje iba necelý mesiac, avšak vzhľadom na to, že jej číslo majú „vpskári" na oranžových vestách, ľudia už začínajú nahlasovať neporiadok. Ohlásili ho napríklad v okolí objektov na Medveďovej ulici, na plochách neďaleko Tesca a upozornili aj na upchaný kanalizačný vpust na Krásnohorskej ulici. Nešlo síce o pozemky, ktoré má v správe mestská časť, no pracovníci VPS to okamžite riešili," informovala Mária Grebeňová-Laczová.

Martina Chudá
FOTO - Rastislav Gemerský

Páčil sa vám článok?