Sobáše v budove konskej železnice už v marci

18.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Prvých sobášiacich by v novej sobášnej sieni v budove Prvej konskej železnice pri Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste mohli zosobášiť už v marci. Pre agentúru SITA to dnes uviedla tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová. "Máme už prvé požiadavky na sobáše," povedala Klesnilová.

Prvá etapa rekonštrukcie tejto rohovej budovy sa totiž podľa nej už skončila, sobášna sieň je takmer kompletne zariadená. Nechýbajú stoličky či výzdoba miestnosti, zakúpiť by sa mohol údajne napríklad ešte klavír, taktiež je dôležité zabezpečiť aj zázemie pre matrikárov. Prvá etapa sa však predražila o niekoľko desiatok tisíc eur, keďže pri oprave sa musel v mnohých prípadoch použiť iný postup, ako sa pôvodne predpokladalo. Týkalo sa to napríklad vysušovania zavlhnutých murív či obnovy omietok, náklady o čosi zvýšil aj chodník zo zámkovej dlažby pred budovou.

Samospráva zároveň plánuje aj druhú etapu rekonštrukcie budovy. Tá by sa mala týkať prvého poschodia a podkrovia. S pokračovaním rekonštrukčných prác počítalo už bývalé vedenie mestskej časti, ktoré do návrhu tohtoročného rozpočtu navrhlo aj druhú etapu prác, kladne sa k tomu vyjadrila aj bývalá miestna rada. Či sa však bude v rekonštrukcii pokračovať, bude závisieť od nových poslancov. Tí by mali pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2011 na najbližšom zasadnutí miestneho parlamentu rozhodnúť, či sa pokračovať bude a koľko peňazí na to mestská časť vyčlení. 

Rokovaniu zastupiteľstva bude predchádzať miestna rada, ktorá je naplánovaná na koniec januára, termín zastupiteľstva je zatiaľ naplánovaný v druhej polovici februára. Na prvom poschodí sa počíta s reprezentačnými priestormi, napríklad s pre prijímanie návštev či zasadnutia miestnych komisií a s galériou, v podkroví by zasa mohli sídliť inšpektori verejného poriadku. 

Budovu konskej železnice kúpila spoločnosť Woodimex, s.r.o. v roku 2005. Zvíťazila vo verejnom ponukovom konaní. Za objekt vtedy ponúkla najviac - konkrétne 687 114 € . Mestská časť ponúkla 398 327 €. Novomestský starosta Richard Frimmel požiadal listom koncom januára minulého roka spoločnosť o predaj budovy aj s pozemkom. Vo februári konateľ spoločnosti informoval, že spoločnosť súhlasí s predajom. V prvom rade však ponúkol budovu štátu na základe zákona o ochrane pamiatkového fondu. 

Ministerstvo kultúry o budovu záujem neprejavilo. Samospráva spolu s pozemkom odkúpila budovu od súkromného vlastníka za 1 150 000 eur. Budova je symbolom mestskej časti a nachádza sa aj v jej erbe. Pri budove vzniklo aj parkovisko pre 50 áut. Mestská časť na jeho vybudovanie dala takmer 163-tisíc eur. Vlastníkom pozemku sú Železnice SR. Parkovisko však nie je verejné. Jeho prevádzka je spojená predovšetkým s činnosťou v historickej budove konskej železnice.

(sita)

Páčil sa vám článok?